Video: Rusi bojevom glavom razorili avion kako bi demantirali službeni zaključak istrage o MH17

Screenshot: YouTube/RT

NIZOZEMSKA istraga zaključena je, a jučer je objavljeno izvješće koje tvrdi kako je malezijski putnički zrakoplov oboren ruskim projektilom BUK koji je ispaljen s teritorija koje je tad bilo pod kontrolom proruskih separatista. Moskva se ogradila i tvrdi, Ukrajina je kriva.

Ruska tvrtka koja proizvodi rakete odlučila je razoriti "umirovljeni" jumbo jet kako bi dokazali da su zaključci izvješća pogrešni, piše Independent.

Kompanija koja se bavi izradom protuavionskih projektila razorila je avion kako bi pokazali da Rusija nije kriva za rušenje aviona na letu MH17, u kojem je bilo 298 putnika i članova posade.

Dužnosnici iz Almaz Anteya novinarima su jučer pokazali video koji, kako tvrde, opovrgava zaključke nizozemske istrage, koja tvrdi da su ruske rakete srušile putnički avion.

Kompanija tvrdi da su u eksperimetnu koristili BUK-ovu bojevu glavu te tvrde da su rezultati tog poteza dokazali da je raketa koja je srušila avion bila starije vrste, onakva kakvu Rusi više ne koriste.

"Rezultati našeg eksperimenta kontradiktorni su izvješću kojeg donose Nizozemci. Sad je jasno da je raketa koja je korištena za rušenje aviona Buk 9M38, a ne Buk 9M38M1. Jedino što ne razumijemo jer zašto su fragmenti 9M38m1 dijelovi dokaznog materijala", rekao je generalni direktor Almaz Anteya, Yan Novikov.

Tvrdnjama ruske kompanije, Nizozemac koji je vodio istragu, Tibbe Joustra, dao je jednostavan odgovor.

"Uvijek je posebno kad ljudi unaprijed znaju da se ne slažu s izvješćem koje još nije ni objavljeno."

Podsjetimo, avion na letu MH17 letio je iz Amsterdama u Kuala Lumpur, a srušen je 17. lipnja. Poginuli su svi putnici i članovi posade.

Pročitajte više