VIDEO Ruski političari se posvađali na televiziji, počeli prebacivati krivnju za rat

Screenshot: Twitter

NOVINARKA Julia Davis, ujedno i osnivačica projekta Russian Media Monitor, koji prati ruske medije te se bori protiv ruske propagande, objavila je na Twitteru snimku emisije u kojoj su se ruski političari počeli međusobno prepirati oko situacije u Ukrajini i prebacivati krivnju za loše odluke.

Bivši zastupnik Dume Boris Nadeždin kazao je da su savjetnici uvjerili predsjednika Putina da će specijalna operacija trajati kratko i biti učinkovita, da neće nikoga napasti i da će ruska vojska samo mirno ušetati u Ukrajinu.

"Ne možemo pobijediti s plaćenicima i bez mobilizacije"

"Ti su nam ljudi smjestili. Nije se Putin samo jednog dana sjetio i rekao - idem pokrenuti specijalnu vojnu operaciju. Netko mu je rekao da će se Ukrajinci predati, da će se htjeti pridružiti Rusiji. Sada moramo prihvatiti da je nemoguće poraziti Ukrajinu koristeći se resursima i kolonijalnim vojnim metodama", rekao je Nadeždin.

"Ne možemo je pobijediti s plaćenicima i bez mobilizacije. Ruskoj se suprotstavlja jaka vojska koju u ekonomskom i tehnološkom smislu podupiru moćne zemlje. Ne predlažem mobilizaciju, nego mirovne pregovore i prekid rata", dodao je.

Njemu se usprotivio zastupnik Dume Sergej Mironov i kazao da ne može biti pregovora s naci-režimom Zelenskog i da taj režim treba biti uništen. Na to mu je Nadeždin odgovorio da Rusija ima samo dvije mogućnosti - ili mobilizacija i rat širih razmjera ili prekid operacije.

"Putin je nedavno rekao da još nismo zapravo ni započeli sa specijalnom vojnom operacijom. Krenut ćemo u to kada bude potrebno", kazao je na to Mironov.  

"Kažete da se sve odvija prema planu?"

Zatim se u diskusiju uključio politolog Viktor Olevič i prozvao ideju da sve ide po planu sa specijalnom vojnom operacijom.

"Kažete da se sve odvija prema planu? Zar itko vjeruje da smo se prije šest mjeseci planirali povući iz Balaklije i imati problema s protuofenzivom na Harkivu?" upitao je Olevič Mironova.

"Zašto ne bismo i zauzeli Harkiv i napustili Balakliju? Ne zaboravite, borimo se protiv NATO bloka i dobro pripremljenih Ukrajinaca. To je ozbiljna vojska, s ozbiljnim oružjem", odgovorio mu je zastupnik Dume.

"Ali naša obavještajna služba je trebala predvidjeti tu situaciju", kazao je Olevič.

Mironov mu je na to odgovorio da je rat takav i da se u njemu ne može sve znati unaprijed. Dodao je da će Rusija nastaviti s borbom sve dok ne pobijedi.

Nakon toga se oglasio zastupnik Dume Aleksander Kazakov i kazao da je rat jako komplicirana stvar te da ima psihološke i političke komponente.

"Posljednjih smo dana doživjeli snažan psihološki udarac. A kolegu Nadeždina bih zamolio da pazi što govori. Nije prihvatljivo da spominje kolonijalne ratove u ovom kontekstu. Sprema se globalni rat, ovo je samo djelić slagalice", rekao je Kazakov.

"Nadam se da neće doći do globalnog rata. A ako dođe, drugi će biti jači i moćniji od nas", odgovorio mu je Nadeždin.

"Ne možemo očekivati da će nam biti privrženi ako kažemo da oni ne postoje kao nacija, da ne postoje kao ljudi"

Olevič je zatim naglasio kako Rusiji treba podrška lokalnog stanovništva, u ideološkom smislu, i to ne samo na oslobođenim teritorijima.

"Moramo razgovarati s Ukrajincima. Ne možemo očekivati da će nam biti privrženi ako kažemo da oni ne postoje kao nacija, da ne postoje kao ljudi, da ne postoji ukrajinski jezik. Moramo im pristupiti na realan način i objasniti im kako će im izgledati budućnost s Rusijom, kako će se osjećati u Rusiji. Ako im kažemo da ne postoje kao Ukrajinci, ukidamo im njihov identitet", kazao je Olevič.

Pročitajte više