VIDEO Šef splitske bolnice: Omikron može biti opasan za starije i necijepljene

Screenshot: Dalmacija Danas

RAVNATELJ splitske bolnice Julije Meštrović obratio se novinarima u Splitu.

 

Video: Dalmacija Danas

"Stanje nije dobro, teško je, izazovno, uz velike napore uspijevamo održati sve one službe djelatnosti koje moramo", započeo je šef bolnice Meštrović pa nastavio:

O stanju u bolnici

Mi smo spremni na sve. Kad imamo 194 hospitaliziranih i 40 i nešto na respiratoru, govorimo o ljudskim sudbinama, to nisu brojevi. Bolesnici s covidom su životno ugroženi i većina djelatnika mora skrbiti o njima. Pitanje je koliko dugo će naši djelatnici moći opskrbljivati sve naše pacijente koji trebaju pomoć.

Ono što sad rade zadivljujuće je, osoblje radi zadivljujuće.

Prosjek godina bolesnih je osam godina niži nego što je bio u prošlom valu, ima i mlađih pacijenata na respiratoru. Ispod 65 godina.

Među onima koji su na respiratoru, 83 posto je necijepljenih, a 17 posto cijepljenih, kad usporedite to, onda je jasno koliko su necijepljeni pacijenti ugroženi.

Mlađi ukućani koji nisu toliko ugroženi, oni nažalost utječu na svoje starije ukućane.

O omikronu

Omikron, kod nekoga mlađega i cijepljenoga, sigurno će izazvati drugačiju kliničku sliku u odnosu na nekoga starijega i necijepljenoga. Kad bi veći broj naše populacije bio cijepljen, i naš odnos prema omikronu bi bio drugačiji. Kad je toliki broj sugrađana necijepljen, kod starijih s kroničnim bolestima i necijepljenih omikron može isto biti opasan.

Je li bolnica spremna za vrhunac?

Bolnica se sprema svakog dana za vrhunac, imamo pripremljene scenarije za sve okolnosti, nama su problem medicinske sestre, mi ćemo svi do zadnjeg otići u covid-centar, pa i ja, ako bude potrebno, ali i to može biti malo.

 

Pročitajte više