VIDEO HOS-ovci i Skejo u Splitu: Što nisu 90-ih doveli svoju Rade Končar brigadu?

IX. bojna HOS-a Rafael vitez Boban danas obilježava 32. obljetnicu osnutka. 

Pripadnici postrojbe i štovatelji su se, sa zastavama i znakovljem, okupili ispred spomenika u Ulici Ruđera Boškovića, gdje su odali počast poginulim i umrlim pripadnicima postrojbe, položili vijence i zapalili svijeće te održali govore uz nezaobilazan pozdrav "Za dom spremni", piše Dalmatinski portal

Govor ove godine, za razliku od prijašnjih, nije održao Marko Skejo, jedan od ratnih zapovjednika postrojbe i predsjednik Udruge IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

 

Mišo Čuk, jedan od ratnih zapovjednika postrojbe, čestitao je Uskrs i govorio o ratnom putu brigade.

"Zna se kome smeta ZDS"

"Mnogi poznaju ratni put IX. bojne HOS-a. Nema bojišta u Hrvatskoj i u Herceg-Bosni gdje bojovnici naše postrojbe nisu ratovali. Aktivno smo sudjelovali u gotovo svim akcijama i operacijama u Domovinskom ratu. Kroz našu postrojbu je prošlo oko 2500 bojovnika, preko 300 ih je ranjeno, a 46 bojovnika položilo je svoje živote na oltar domovine. 

Nije ni vrijeme ni mjesto za držanje političkih govora, ali sami vidite da nas u javnosti prikazuju kao negativce, a mi smo časno i ponosno branili svoj dom. Zna se kome smeta pozdrav 'Za dom spremni', smeta mrziteljima Hrvatske i ljubiteljima crvene zvijezde, ali ne samo njima. Smeta i nekim našima. 

Kada se branio Dubrovnik i Srđ, tada im 'Za dom spremni' nije smetao. Naši nam zabranjuju dolazak u Knin s našim oznakama zbog dolaska uvaženih gostiju, Pupovca i ekipe", rekao je Čuk i na kraju izlaganja pozdravio sa "Za dom", na što su mu okupljeni odgovorili: "Spremni!"

"Što nisu doveli svoju Rade Končar brigadu?"

Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnje, isto je održao govor.

"Kad sve druge postrojbe nisu mogle izdržati, u Škabrnju Ante Gotovina šalje slavnu IX. bojnu HOS-a da brani Škabrnju. Tada se pokazalo kako se voli domovina, kako se daje život za domovinu. Tada počinju 43 dana krvave borbe za Škabrnju, koja je prvi put pala 1991. godine, nažalost, pod mojim zapovjedništvom. 

Lako je danas pričati po kafićima ili kao što pričaju oni koji su jeli kroasane po Bruxellesu... Pa što nisu došli tih 90-ih godina da nas rastjeraju i da nam kažu da neće naše oznake, nego da će dovesti svoju Rade Končar ili ne znam kakvu brigadu?

U Škabrnji i Vukovaru je zločin napravila zvijezdu petokraka. Moj otac je zaklan u Škabrnji, gubio sam svoje sinove pod zvijezdom petokrakom, neka to zabrane. Krivo su se preračunali ako misle zabraniti oznake HOS-a. Mi dozvoljavamo da Pupovac vlada Hrvatskom, Plenković u noći dovodi Anju Šimpragu u Škabrnju", kazao je Miljanić.

Matko Raos, umirovljeni brigadir, rekao je kako najviše mrzi "izdajice i kukavice, a jedan od njih u zadnje vrijeme često govori o braniteljima".

"U jednom dijelu se s njim slažem i to u dijelu da je malo hrvatskih branitelja branilo Hrvatsku. Ali vi koji ste tu, vi spadate u tu manjinu, vi ste dali na svim bojištima sve što je domovina od vas tražila. Žao mi je svih poginulih koji su dali živote za Hrvatsku, ali nije to bilo uzalud", zaključio je Raos.

Pročitajte više