VIDEO Snijeg diljem zemlje, policija objavila upozorenje. Stiže nova promjena

Foto: Marko Dimic/PIXSELL, Video: Dalmacija Danas, Dalmatinski portal

NAKON što je prvi snježni val u Zagori donio nekoliko centimetara snijega, a najviše ga je palo u višim dijelovima Cetinske krajine, oborine su prolazno oslabile. Iza 15 sati došlo je do novog jačanja oborina s mora.

Tako uz obalu pada kiša, u Zagori ima i kiše, ali većinom se radi o snijegu. Snijeg pada u Kninu, Drnišu, Muću, Dicmu, Trilju, također ga ima na Zvjezdanom selu Mosor, a u Gornjem Sitnom pada susnježica, javlja Dalmacija Danas.

Temperature zraka u 15 sati najviše su na Korčuli gdje iznose 10 stupnjeva, na obali od 4 u Zadru do 8 u Makarskoj. U Dalmatinskoj zagori temperature su uglavnom od 0 do 3.

Trenutno je najviše snijega na Zelovu, ima ga 15-ak centimetara.

Policija objavila upozorenje

"S obzirom na to da u zaleđu Splitsko-dalmatinske županije pada snijeg, vozače upućujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da ne kreću na put bez zimske opreme. Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Podsjećamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti", objavila je policija.

Snijeg diljem zemlje

Gust snijeg pada i u Lici i Gorskom kotaru, a iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit naveli su da je situacija kod njih i dalje nepovoljna za posjete te da je po zadnjim mjerenjima na Zavižanu izmjereno oko 140 cm snijega.

Snijega ima i na zagrebačkoj Medvednici pa se dio Zagrepčana uputio i na skijašku stazu.

Što nas čeka idućih dana?

Nakon mjestimice i obilnijeg snijega, na kopnu će od sutra do četvrtka biti uglavnom bez oborina te uz vedrije noći ponegdje i prilično hladna jutra, prognozira Tomislav Kozarić iz DHMZ-a za HRT.

U petak i subotu prolazno osjetno toplije, uz jugozapadnjak, jugo i većinom kišu, a zadnjeg dana siječnja izgledno je novo zahladnjenje i snijeg, čak i ponegdje na Jadranu, gdje će opet zapuhati bura.

Sutra barem djelomice sunčano, ali ponegdje još i slabe oborine

U utorak u istočnoj Hrvatskoj umjereno do znatno oblačno, razmjerno vjetrovito i hladno. U prvom dijelu dana još mjestimice slab snijeg, ponajprije u Podunavlju i Posavini. Puhat će većinom umjeren sjeverozapadnjak uz najnižu temperaturu oko -1°C, a najvišu oko 3°C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano. Ujutro je ponegdje moguća magla, a danju, uz promjenljivu naoblaku, pokoja pahulja snijega, uglavnom u Moslavini i Banovini. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura od -3 do 0°C, a najviša dnevna od 3 do 6°C.

Razvedravanje će najprije nastupiti na zapadu zemlje, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će prevladavati sunčano. U gorju u početku još ponegdje malo snijega, uglavnom u Lici. Na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, poslijepodne na otvorenom moru u okretanju na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura oko 0°C, na moru oko 7°C, a najniža u gorju i do -6°C, na obali i otocima od -1 do 3°C.

U Dalmaciji u noći i ujutro još mjestimice može pasti malo kiše, u Zagori malo snijega, a zatim daljnje smanjenje naoblake. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, uz umjereno valovito i valovito more. Jutarnja temperatura od -2°C u zaobalju do 5°C na obali, a poslijepodne većinom između 4 i 9°C.

Uz promjenljivu naoblaku na jugu Hrvatske u prvom dijelu dana još lokalno malo kiše, a zatim većinom sunčano. Zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, a more će na otvorenom biti valovito. Najniža temperatura od 1 do 6°C, a najviša od 7 do 10°C.

U srijedu još suho, ali uz dosta hladno jutro, pa južina, zatopljenje, ponegdje kiša...

U srijedu na kopnu djelomice sunčano, u četvrtak promjenjivo oblačno uz mogućnost lokalnih slabih oborina, a u petak jače naoblačenje s kišom, u početku na istoku moguće i snijegom. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni i zapadni, a u petak ponegdje umjeren jugozapadni i južni. U srijedu i četvrtak jutro osjetno hladnije, danju blagi porast temperature, a u petak manje hladno.

Na Jadranu do četvrtka promjenjivo i uglavnom suho, a u srijedu u Dalmaciji još većinom sunčano. U petak oblačnije, povremeno s kišom, osobito u drugom dijelu dana. Bura i sjeverni vjetar će oslabjeti i okrenuti na jugo koje će u petak pojačati. Temperatura u postupnom porastu, a najhladnije u srijedu ujutro.

Pročitajte više