VIDEO Stanovnici pobunjeničke regije u Etiopiji slave nakon povlačenja državne vojske

Screenshot: YouTube

POBUNJENIČKE snage u etiopskoj regiji Tigre zauzele su njezin glavni grad Mekelle. Na ulicama se slavi, a državni dužnosnici bili su prisiljeni napustiti regiju. 

Tisuće stanovnika slave na ulicama Mekellea. 

Etiopska vlada, koja je zauzela Mekelle u studenom, nakon što su pobunjenici iz Tigrea odbili pristati na njihove reforme, sada je proglasila prekid vatre u regiji. 

U borbama koje su trajale mjesecima poginule su tisuće ljudi, a 350 tisuća prijeti glad.

Raseljeno je preko 2 milijuna građana. 

"Nećemo se zaustaviti dok Tigre ne bude očišćen od svih neprijateljskih snaga"

Vlasti pokrajine Tigre u izjavi su se pohvalile pobjedom te je istaknuto da je pokrajina sada pod potpunom kontrolom lokalnih obrambenih snaga. 

Pozivaju ljude da ostanu u pripravnosti sve dok se Tigre ne oslobodi svih okupatora. 

"Nećemo se zaustaviti dok Tigre ne bude očišćen od svih neprijateljskih snaga. Učinit ćemo sve što je potrebno", rekao je glasnogovornik pobunjenika Getachew Reda za CNN. 

Podsjetimo, Mekele je 28. studenoga 2020. zauzela savezna vojska, tri tjedna nakon što je etiopski premijer Abiy Ahmed pokrenuo ofenzivu za svrgavanje disidentskih lokalnih vlasti, nastalih iz Fronta oslobođenja naroda Tigrea (TPLF).

Odluka o toj "redarstvenoj operaciji" donesena je nakon što su pro-TPFL snage napale vojne baze, opravdava Abiy Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine.

Unatoč pobjedi proglašenoj nakon pada Mekele, nikada nisu prestali sukobi između snaga sklonih TPLF-u, koji se nazivaju Snage obrane Tigrea (TDF), i etiopske savezne vojske, koju podržavaju postrojbe susjednih regionalnih vlasti Amhara i vojske Eritreje, koja graniči s Tigreom. 

TDF je pokrenuo ofenzivu prošlog tjedna, kada su se u većem dijelu zemlje održavali izbori, čiji rezultati još nisu objavljeni.

Pročitajte više