VIDEO Todorić stigao u svoj dvorac

Foto: Hina

OBRANA Ivice Todorića uplatila je milijun eura jamčevine kako bi osumnjičeni bivši vlasnik Agrokora izašao na slobodu. 

On je napustio Remetinec u popodnevnim satima i stigao u Kulmerove dvore.

Tijek događaja iz minute u minutu:

18:00 Todorić je stigao u Kulmerove dvore i obratio se novinarima. Opširnije...

Na novinarsko pitanje tko je dao novac za njegovu jamčevinu, Todorić je - prasnuo u smijeh pa rekao: "Pa sve ćete znati."

Potom je novinare uvjeravao da ne zna tko mu je platio jamčevinu od milijun eura.

"Vjerujte da ne znam tko. Znam da je jedan moj bratić dao", rekao je Todorić.

17:45 Todorić je pokušavao izbjeći novinare, a na pitanje reporterke Nove TV kako mu je bilo u Remetincu, zbunio se i kratko odgovorio: "Gdje mislite, u Londonu?"

17:10 Pravosudni policajac došao je po auto u kojemu su bili žena i vozač. Bio je parkiran oko 200 metara od ulaza u Remetinec.

Nakon toga su oni autom došli do rampe, a Todorić je izašao s kovčegom i ušao u auto. Nije davao izjave.

17:01 Ivica Todorić izlazi iz Remetinca

17:00 Vesna Todorić došla je pred Remetinec.

16:50 Todorić je kombijem pravosudne policije stigao u Remetinec, gdje se razdužuje. Uskoro se očekuje njegovo puštanje na slobodu.

15:30 "Uvijek se mora znati tko je uplatio jamčevinu. Todorić ne smije napuštati područje Grada Zagreba bez dopuštenja suda. Morao je predati putovnicu i ona će biti pohranjena na sudu. Ne postoje mjera obveze javljanja nadležnoj policijskoj postaji, odnosno sudu. Ako stvari ostane kakve su danas, u tom slučaju on ostaje na slobodi do okončanja postupka suda", rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

15:15 Todorićev odvjetnik Čedo Prodanović je rekao kako ne zna tko je skupio novac za jamčevinu.

"Uplaćen je novac. Sad imamo ročište i onda su to tehnikalije", rekao je ispred zagrebačkog Županijskog suda.

Na pitanje tko je skupio novac za Todorića, Jadranka Sloković je odgovorila : "Prijatelji."

Nije htjela reći koji su to prijatelji skupili novac za Todorića, ali kaže da su skupljali "čak tri dana"

Isto pitanje Sloković je postavljeno i nakon ročišta. No nije željela reći koji su to prijatelji dali novac. "Novinari, pa to nas ni sud ne pita. Vidite da je bilo teško. Skupljali su ga čak tri dana", rekla je Todorićeva odvjetnica.

"Todorić je dao obećanje da neće napuštati boravište bez dozvole suda i to je to", kazala je Sloković

Prodanović je još dobacio da su oni pravni, a ne financijski savjetnici.

Todorićevi odvjetnici rekli su da je bivši šef Agrokora na sudu obećao da neće napuštati Zagreb te da će iz zatvora izaći tijekom dana. 

14:45 Na Županijskom sudu se doznaje da je jamčevina uplaćena na sudski račun te da je za 15 sati zakazano ročište na koje će biti doveden iz Remetinca gdje se nalazi od izručenja Hrvatskoj.

Todorić će se na tom ročištu obvezati da će se odazivati na sudske pozive, a morat će predati i putovnicu koja se trenutno nalazi na zatvorskom pologu, kazao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Uz polaganje putovnice Todorić na slobodi bez sudskog odobrenja neće smjeti napuštati Zagreb, svoje mjesto prebivališta.

14:10 Todorića će nakon ročišta sa suda vratiti u Remetinec, gdje će se razdužiti, a potom izaći na slobodu, najvjerojatnije u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima.

Milijun eura jamstva u gotovini Todoriću je kao uvjet za izlazak iz istražnog zatvora prošli tjedan odredilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

Todorićeva obrana tvrdila da nema novca za jamčevinu

Obrana je prvo tvrdila kako Todorić nema toliko novca, no do danas je očito uspio prikupiti cijeli iznos i uplatiti ga u gotovini.

Nakon što sredstva sjednu na račun suda, Todorić će biti pozvan pred istražnog suca kako bi obećao da se u nastavku istrage u aferi Agrokor neće kriti. Bit će mu oduzeta putovnica te neće smjeti napuštati mjesto prebivališta.

Iako su Kulmerovi dvori djelomično pod blokadom, Todorić se, kao i ostali članovi njegove obitelji, može vratiti u svoj dom u zagrebačkim Šestinama.

Prodanović: On nema taj novac, kako će ga skupiti, ne znam

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović još je prije nekoliko dana tvrdio kako tog novca nema.

"Trenutno ga nema, a kako će ga skupiti, ne znam. To će biti određeni problem za njega, ali i za obranu. Mi smo se nadali da ćemo moći s nekom nekretninom premostiti taj problem. Napravili smo određene pripreme, no s ovim iznosom ćemo se morati pomučiti", rekao je Prodanović.

Na pitanje novinarke ima li Todorić prijatelje koji bi mu mogli pomoći, Prodanović je rekao:

"Ima prijatelje, ali milijun eura nije mala stavka. Imam i ja puno prijatelja, ali teško bih od nekog dobio milijun eura. On možda ima neke bolje", znakovito je kazao Prodanović.

Optužen za nezakonito izvlačenje više od milijun eura

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora, osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Ivica Todorić je, podsjetimo, prije nešto manje od dva tjedna iz Velike Britanije izručen Hrvatskoj. Odmah po dolasku u zagrebačku zračnu luku Todorić je odveden u Remetinec. Od tamo bi uskoro trebao biti pušten da se brani sa slobode.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Ivicu Todorića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Ivica Todorić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više