VIDEO Tomašević objavio koliko će se plaćati odvoz smeća. Promjene su velike

Foto: Robert Anić/Pixsell

U ZAGREBU se uvodi potpuno novi sustav naplate komunalnog otpada kako bi se smanjila količina otpada u gradu. Stanovnici će plaćati dio preko računa koji će za sve fizičke osobe koštati 45 kuna te će morati kupovati vrećice u trgovinama. Tako će oni koji više razdvajaju otpad plaćati manje, a ovi ostali više. 

Gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je da su odluku o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu jučer pustili u javno savjetovanje na 30 dana. Na snagu stupa 1. srpnja. Zagreb je 2020. zbog toga što nije smanjio količinu otpada prema smjernicama EU platio penale od 9 milijuna kuna. U Zagrebu, kako je naveo, imamo 200.000 spremnika na javnim površinama.

Tomašević: Zagreb više neće zvati kantogradom

 

"Usluga će se naplaćivati prema stvarno odvoženom miješanom otpadu. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bismo riješili problem s Jakuševcem, i da se spremnici kojih je sad oko 200 tisuća na javnim površinama stave ponovno pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da pristup ne postoji trećim osobama

Broj odvoza će ostati isti, neće se smanjivati. Varijabilni dio će ići na način da će građani otpad odlagati u službene vrećice i da će se otpad plaćati po vrećicama koje će se kupovati u trgovinama da bi bile dostupne svima. Vrećica će imati cijenu 4 kune. Taj model omogućuje da maknemo kante s javnih površina. Ovaj model nam omogućuje da smanjimo količinu miješanog otpada u Zagrebu.

Pozivam građane da nam pomognu u tome.

Postojat će popusti za obitelji s malom djecom koja koriste pelene, postoje socijalni popusti... ", rekao je Tomašević u kratkom obraćanju novinarima.

Kako će se naplaćivati odvoz

Dosad se plaćalo po kvadraturi, to se, kaže Tomašević, mijenja. Prema toj odluci koju je predstavio danas, uvodi se model sličan švicarskim gradovima. Plaćat će se fiksni i varijabilni dio. Cijena fiksnog dijela za kućanstva će biti 45 kn, za pravne osobe 90 kn.

Varijabilni dio će se naplaćivati kroz sustav kupovine vrećica u trgovinama i Čistoći. Aktualni prijedlog je da vrećica od 20 litara ima cijenu 4 kune s PDV-om, a 40 litara 8 kuna s PDV-om. To je zasad prijedlog.

Tomašević je najavio i popuste za obitelji koje koriste pelene, moći će dobiti dio vrećica besplatno. Isto je i za one koji koriste reciklažna dvorišta. Neće se smanjiti broj odvoza smeća. Netko tko puno odvaja će plaćati samo 49 kuna, oni koji najmanje odvajaju morat će plaćati 237 kuna. 

U višestambenim zgradama kante treba držati u spremnicima, dvorištima, haustorima. Ključno je da su pod kontrolom suvlasnika zgrada. U centru planiraju se i investicije podzemnih spremnika, no to se ne može u cijelom gradu. Postoje i ugovorne kazne od 500 kuna za fizičke, a 1000 kuna za poslovne korisnike za neodvajanje otpada. Svaki ulaz će morati imati svoj spremnik pod kontrolom. 

Plaćanje po količini 

Podsjetimo,Tomašević je početkom prosinca najavio kako će se u javno savjetovanje uskoro uputiti prijedlog novog modela naplate odvoza otpada prema količini odloženog miješanog komunalnog otpada, što znači da će cijena te usluge narasti za one koji ne odvajaju otpad.

"Radimo na modelima koji bi bili privremeni, da se omogući individualna kontrola, da se po kućanstvu plaća odvoz otpada po količini odloženog miješanog komunalnog otpada", izjavio je prije nešto više od mjesec dana zagrebački gradonačelnik Tomašević. 

Ranije najavio odluku do kraja siječnja 

Tomašević je ranije rekao kako će novim modelom usluga odvoza komunalnog otpada biti skuplja onim građanima koji ne odvajaju otpad, najavivši da će Gradska uprava tu odluku u javno savjetovanje uputiti kroz nekoliko tjedana. 

Podsjetimo kako je najavio da će odluku donijeti do kraja siječnja. "Odluka bi trebala biti usvojena do kraja siječnja i imat će svoje prijelazno razdoblje. Tada ćemo prezentirati modele za koje smo se odlučili", istaknuo je tad Tomašević. 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više

 

Pročitajte više