VIDEO Tomašević: Ne mogu vjerovati da me pitate za volumen vrećica

Foto: Index

U Masarykovoj ulici, kod križanja s Gundulićevom, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije u povodu prvog dana uvođenja novog modela prikupljanja otpada.

LIVE STREAM MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

UŽIVO Tomašević u centru Zagreba drži presicu o smeću

Objavljuje Index Vijesti u Petak, 30. rujna 2022.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da s prvim danom novog modela sakupljanja otpada u Zagrebu počinje proces koji će trajati i da će "trebati vremena da se sve posloži" te je istaknuo da im nije u cilju kažnjavanje građana, već uvođenje reda. 

“Danas ne počinje odjednom velika promjena koja će se odmah vidjeti - danas počinje proces koji će trajati. Trebat će vrijeme da se to sve posloži, ali nigdje to nije išlo preko noći. Vjerujem u građane i da će Zagreb dosegnuti europski prosjek odvajanja otpada”, rekao je Tomašević u subotu.

Prvi podzemni spremnik otvoren u Masarykovoj

Prvog dana novog modela sakupljanja komunalnog otpada, u Masarykovoj ulici otvorio je prvi podzemni spremnik, kojih će u centru grada do proljeća sljedeće godine biti 50-ak. 

Istaknuo je da se Gradska uprava odlučila za model, koji se temelji na fiksnoj cijeni usluge od 45 kuna za kućanstva, te varijabilnoj cijeni usluge kroz kupnju “ZG vrećica”, "jer je on najjeftiniji iz perspektive opreme i tehnologije koja je potrebna". 

Ponovio je kako novim modelom žele povećati postotak odvajanja otpada, smanjiti količine miješanog otpada koji se odlaže na Jakuševcu, uspostaviti pošteniji sustav u kojemu će oni koji odvajaju, plaćati manju cijenu usluge, te ukloniti spremnike na javnim površinama.

Tomašević se osvrnuo i na dezinformacije u medijima, istaknuvši da radnici Čistoće i komunalni redari, koji od sada imaju i zadatak provjeravanja drže li se građani nove odluke, neće otvarati sadržaj ZG vrećica. U njih je od danas jedino moguće odložiti miješani komunalni otpad, a građanima su dostupne po cijenama od 2, 8 i deset kuna, ovisno o litraži.

“Radnici Čistoće ni komunalni redari neće otvarati sadržaj ZG vrećice, to se radi isključivo ukoliko se miješani otpad ne odlaže u službenim vrećicama. Ukoliko građani ne žele odvajati, to je njihov izbor, ali će plaćati veću cijenu jer će plaćati više vrećica”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da, iako je sada došlo do nestašice “ZG vrećica” u nekim trgovinama, jer su neki trgovački lanci naručili male količine vrećica, a s druge strane, to ne bi trebao biti dugoročni problem jer vrećica u proizvodnji ima dovoljno. 

“Prodano je više od pola milijuna paketa ZG vrećica. Veliki broj građana je u tom smislu spreman na novi sustav i hvala im na tome”, rekao je Tomašević.

Odgovarajući na pitanja novinara o navodima da same vrećice nemaju zapremninu koja na njima piše, Tomašević je istaknuo da je to dezinformacija, a da i svatko sam, ako želi, može provjeriti koliko litara stane u pojedinu vrećicu.

Tekstualni prijenos

Govori Tomašević

U proces smo krenuli prije godinu dana. Odlučili smo se za model koji se bazira na ZG vrećicama za miješani otpad. One se kupuju u trgovinama, kupuje se usluga koju ta vrećica predstavlja. To je najjeftiniji model iz perspektive odvoza, kako ne bi usluga znatno poskupjela. I dalje, fiksna naknada je niža nego u drugim dijelovima Hrvatske.

To je model koji imaju i neki drugi europski gradovi. To je model koji može najbrže dovesti do što većeg odvajanja otpada.

Što se tiče toga da se smeće makne s javnih površina, u više od 50 posto slučajeva spremnici koji su dosad bili po cijelom gradu, maknuti su s javnih površina. Danas ne počinje samo velika promjena koja će se odmah vidjeti, danas počinje proces gdje će se promjena sve više vidjeti. Vjerujem u građane Zagreba i da možemo postići europske standarde odvajanja otpada.

Komunalni redari neće otvarati sadržaj ZG vrećica.

U centru grada danas počinje uklanjanje spremnika, to će trajati oko tjedan dana, nakon što građani neće više imati spremnike, ako imaju kante unutar parcele, oni mogu te kante staviti van isključivo od 20 do 22. Oni koji ne mogu imati kante ili kontejnere na svojim parcelama u centru grada, mogu isključivo u ZG vrećici odložiti miješani otpad i u istom vremenu odložiti je uz fasadu da ne smeta prolaznicima i tijekom noći će biti pokupljene. Znači, svaki dan osim nedjelje.

Prodano je preko pola milijuna paketa ZG vrećica tako da je veliki broj građana spreman za novi sustav i hvala im na tome. Uvjeren sam da će oni koji nisu to napraviti drugih dana. Znamo da i nedostaje vrećica. Hvala građanima koji se drže pravila.

Htio bih zahvaliti i radnoj skupini za otpad i radnicima Čistoće. Oni svaki dan sakupljaju naš otpad, oni će u tri smjene raditi da bi naš grad bio čist, vjerujem da će tako biti. Ali moraju i građani pomoći. Ne mogu se ostavljati frižideri i namještaj uz javne spremnike.

Danas smo otvorili prvi podzemni spremnik. Do proljeća bi se trebalo ugraditi 50-ak podzemnih spremnika, a onda još toliko.

Slijede pitanja

Gdje piše da građani mogu smeće ostavljati samo od 20 do 22?

Odluka koja se tiče centra grada objavljena je na webu Čistoće.

Je li to prošlo kroz skupštinu?

U odluci koju je izglasala skupština piše da će privremeno Čistoća odrediti model odvoza.

Pravni temelj za tu odluku se nalazi u odluci Skupštine o komunalnom redu.

O vrećicama i volumenu

 

Ne mogu vjerovat da stvarno moram odgovarat na ta pitanja, fejk news je da vrećica od 40 litara ima volumen do 28 litara. To može svatko provjeriti. Ja bih volio da prestane ta dezinformacijska kampanja.

O cijenama

Neki gradovi imaju možda i jeftinije cijene, ali sigurno se cijena ne odnosi na količinu miješanog otpada.

Pročitajte više