VIDEO U Jeruzalemu otkriven luksuzan WC star 2700 godina

Screenshot: IAA

TIJEKOM arheoloških iskopavanja na području bivšeg kraljevskog dvorca u Jeruzalemu pronađen je toalet star 2700 godina.

Otkopana privatna WC školjka potječe s kraja 7. stoljeća prije nove ere, objavio je danas Izraelski odjel za starine (IAA).

Toalet isklesan od kamena sastoji se od pravokutne kabine s WC-om koji je bio postavljen nad septičkom jamom.

"WC školjka je bila izrađena od vapnenca, ima u sredini rupu te je bila dizajnirana za ugodno sjedenje", piše IAA.

"Samo su si bogati mogli priuštiti toalete"

Yaakov Billig, voditelj iskopavanja, rekao je da su privatne WC kabine bile vrlo rijetke u antici te da ih je pronađeno samo nekoliko.

"Zapravo, samo su si bogati mogli priuštiti toalete. Mišna i Talmud su tisuću godina kasnije postavili različite kriterije za definiciju bogate osobe, a rabin Yossi je smatrao da biti bogat znači 'imati toalet pored stola'" dodao je.

Mišna je najranija pisana kodifikacija židovskog usmenog zakona, a Talmud je zbirka drevnih učenja. Rabin Yossi bio je jedan od najpoznatijih učitelja Mišne.

Velika palača

Na širem mjestu iskopavanja arheolozi su otkrili kamene kapitele u stilu tipičnom za to razdoblje i male stupove koji su korišteni kao ograde za prozore. Arheolozi su također pronašli dokaze da se u blizini WC-a nalazio vrt s ukrasnim drvećem, voćkama i vodenim biljem, što ukazuje na to da se na tom mjestu nalazila velika palača, piše CNN.

"Zanimljivo je vidjeti kako je nešto što nam je danas potpuno normalno, poput toaleta, bilo luksuz za vrijeme vladavine judejskih kraljeva", rekao je Eli Eskosido, direktor IAA-e.

Pročitajte više