VIDEO U Norveškoj će poštu dostavljati roboti. Evo kako će to izgledati

Screenshot: Last Mile Logistics

NORVEŠKA nacionalna pošta Posten-Norge uskoro će koristiti poštare robote, odnosno robotiziranu dostavnu službu, kako bi korisnicima priuštila što bolju uslugu dostave pošiljaka, piše Digital Trends.

Posten-Norge sklopio je ugovor sa startup kompanijom Buddy Mobility koja ima sjedišta u Oslu i San Franciscu. Plan im je u prvoj fazi na ulice pustiti robotizirana vozila samo po gradu Kongsbergu, a kasnije i po ostalim norveškim gradovima.

Sam će dolaziti do kuća korisnika

Robot poštar funkcionirat će tako što će stići ispred kuća korisnika i obavijestiti ih o prispijeću pošiljke. Poruku će građani Kongsberga primiti putem aplikacije na pametnom telefonu. U poruci, nalazit će se i kod za otključavanje sandučića u vozilu.

Robotizirano vozilo vozit će ulicom brzinom od 6 km/h te će tim tempom moći dostaviti pošiljke na sto adresa dnevno. Nakon što dostavi sve pakete, vozilo će se vratiti u poštanski ured, napuniti svoje baterije i čekati nove pošiljke za dostavu.

Norveška nije jedina zemlja s takvom idejom. Njemačka je početkom godine krenula s projektom PostBOTa, robotiziranog vozila koje služi kao ispomoć poštarima.

Pročitajte više