VIDEO U Zadru prosvjed zbog puštanja "Daruvarca"

Screenshot: Antena Zadar

U ZADRU su održana dva prosvjeda. Prvi je organizirao zadarski SDP zbog nasilja u školama i nereagiranju gradskih vlasti na eskalaciju nasilja, a drugi u organizaciji Građanske inicijative zbog slučaja Daruvarac.

U organizaciji Građanske inicijative danas u 15 sati na Narodnom trgu počeo je još jedan prosvjed zbog puštanja na slobodu Darka Kovačevića "Daruvarca", nasilnika koji je brutalno premlatio tinejdžericu Lorenu Gurlicu. Na Facebook stranici Građanske inicijative “Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike”, koja već broji preko 4500 članova, još jednom ističu kako nam ovaj slučaj iznova pokazuje da sustav, koji bi trebao štititi žrtve nasilja, u praksi ne funkcionira.

Prosvjednici su prošli ulicama Zadra, pozivajući na promjenu zakona i zaštitu obitelji. Evo što je rekla jedna od organizatorica prosvjeda i sudionica prosvjeda: "Bitno je da pokažemo obitelji da nisu sami, bitno je da promjenimo zakon jer svaka žena treba biti zaštićena, ne može dopustiti da bude žena prebijena i nakon toga ništa. Ovim prosvjedom želimo pozvati institucije da promjene zakon, zaštite obitelj Gurlicu i ispune obećano".

"Kada institucije ne rade svoj posao onda je dužnost svakog građanina da se pobuni pa makar prosvjedom. Tražim da se zločinac precesuira, da ga se zatvori, a da žrtva može hodati slobodno sa svojim ranama. ja ne znam tko i zašto ovo radi, ali nije dobro za nikoga. Sve će se urušiti odjednom, jer ako pravosuđe ne funkcionira ne može funkcionirati ništa", dodala je.

"Bojim se da živimo već 20 godina u gradu koji šuti i ne čini ništa"

Zadarski SDP prosvjedovao je pred zgradom gradske uprave. Zalijepili su plakate kojima upozoravaju da vlasti grada Zadra ne poduzimaju ništa u suzbijanju nasilja te da toleriraju fašističke ispade. "Povod za prosvjed bio je i slučaj Daruvarac, ali i zadnja zbivanja u Ekonomsko-birotehničkoj školi.Gradska vlast šuti, a mi to odbijamo", poručila je SDP-ovka Danijela Vukoša.

"Bojim se da živimo već 20 godina u gradu koji šuti i ne čini ništa. Upravo je to dovelo do svih ovih recentnih događaja kada smo postali grad, nažalost iz crne kronike", rekla je Vukoša.Vlada postaje nijema na povećanu pojavu nasilja u društvu, kaže Jure Zubčić iz SDP-a.

"Umjesto da imamo škole za život, mi uskoro dobivamo škole opasne za život, umjesto da imamo ministre koji će osuditi nasilje, mi imamo ministricu koja kaže tako vam je to u braku. Umjesto da učimo djecu toleranciji, mi očito učimo djecu ksenofobiji i sve većoj netrpeljivosti", rekao je Zubčić.

Podsjetimo, Darko Kovačević "Daruvarac" sutra će izaći na slobodu. Nasilniku koji je brutalno premlatio tinejdžericu je tako ukinut istražni zatvor iz kojeg izlazi po sili zakona potpuno slobodan, bez ikakvih mjera opreza. "Daruvarac" će se, kad u nedjelju izađe na slobodu, moći približiti žrtvi, u čijoj neposrednoj blizini i živi, neće se morati javljati u policiju, a vratit će mu i putovnicu. Najgore od svega, "Daruvarac" će moći i pobjeći u Bosnu i Hercegovinu, čiji je također državljanin.

 

Pročitajte više