KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

VIDEO U Zagrebu nema novozaraženih. Bandić: Mi smo dosegli plafon, ne može dalje

Foto: Tomislav Kristo/PIXSELL

ODRŽANA je nova press konferencija Stožera civilne zaštite Grada Zagreba o koronavirusu.

>> TEKSTUALNI PRIJENOS

"Gradski zdravstveni sustav funkcionira stabilno. Vraćamo se normalnom funkcioniranju", rekao je pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

U Zagrebu u posljednja 24 sata nema novozaraženih.

"Testirali smo jučer 255 sugrađana, nema niti jedan novozaraženi. 213 je oporavljenih", rekao je Zvonimir Šostar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo D. Andrija Štampar.

Bandić kaže da od pojave prvog zaraženih Zagreb prvi put ima nulu.

"Mi smo dosegli plafon, ne može dalje. Da ne bismo ponovno negativni trend doživjeli, moramo voziti pod ručnom i biti oprezni. Samo ćemo tako dobiti ove dvije utakmice", rekao je Bandić koji je spomenuo i nove mjere koje će danas predstaviti vlada.

Bandić je kazao da je od 2013. godine napisao 23 pisma vladama o Imunološkom zavodu. Kaže da će svaki dan izvještavati o tome kako napreduje partnerstvo države i Grada oko Imunološkog i o kronologiji. Rekao je da će informirati predsjednika države, predsjednika vlade, ministra zdravstva i Alemku Markotić jer su svi rekli da je to strateški interes. Kaže da će informirati i znanstvenika Đikića jer je i on jutros govorio o imunološkom zavodu.

"Nema dojava ni o oštećenjima, ni o ozljedama. Daj bože da tako i ostane", rekao je Bandić na pitanje o jutrošnjim potresima. 

Bandić kaže da je rekao službama da idu sa socijalnom stratifikacijom onih koji su ostali bez domova. Rekao je da su kriteriji imaju li krov nad glavom, imaju li djece, je li netko bolestan u obitelji i žive li 10 godina u Zagrebu. 

"Budite sigurni da će dobiti oni najpotrebitiji", rekao je.

Rekao je da je od dana kad su dobili od Ministarstva naputak da podijele privatnim domovima za starije njihova odgovornost tim veća ne samo za podjelu opreme nego i za edukaciju.

"U Zagrebu su dvije nemani, i covid-19 i potres", zaključio je Bandić.

Pročitajte više