VIDEO Ukrajincu se pokvario zarobljeni tenk. Nazvao je ruski zavod da mu pomogne

Screenshot: Militarnyi/YouTube

Od početka ruske invazije na Ukrajinu oko 200 ruskih tenkova T-72B3 palo je u ruke ukrajinske vojske. Ovaj tenk, koji proizvodi Uralvagonzavod iz Nižnjeg Tagila, jedan je od novijih ruskih tenkova.

S ovim modelom tenka, za razliku od primjerice T-64BV, T-80U ili T-72AMT, Ukrajinci nemaju puno iskustva. Kada su se lokalni stručnjaci susreli s problemima koje nisu odmah mogli riješiti, ukrajinski tenkist pod nadimkom Kočevnik odlučio je nazvati tehničku podršku Uralvagonzavoda.

Snimku Kočevnikovih poziva objavio je Militarnyi, ukrajinski kanal koji objavljuje vijesti o ratu.

"Spremnik izbacuje ulje, ne rade kompresori i okretanje kupole"

Kočevnik služi u 54. mehaniziranoj brigadi ukrajinske vojske koja se bori oko Kramatorska u istočnoj Ukrajini i koristi uglavnom sovjetsku staru opremu, uključujući i tenkove T-64 i borbena vozila BMP. Također posjeduje i dio zarobljenih ruskih tenkova T-72B3, piše Forbes.

Kočevnik je uglavnom trolao Ruse, ali njegove zamjerke tenku od 45 tona za tri člana posade bile su stvarne. Spremnik je izbacivao ulje, kompresori nisu radili, a električni mehanizam za okretanje kupole je otkazivao zbog čega je posada kupolu morala okretati ručno.

Iako svaki tenk može biti temperamentan, ovaj popis kvarova mogao bi ukazivati na nekonzistentnu izradu u tvornicama Uralvagonzavoda.

Rus koji se predstavio kao Aleksander Anatolevič, koji očito nije znao da je Kočevnik ukrajinski vojnik, obećao je da će popis problema proslijediti projektnom uredu u Nižnjem Tagilu te da će također kontaktirati proizvođača motora u Čeljabinsku.

Došao do direktora Uralvagonzavoda

Kočevnik nije završio s trolanjem. Došao je i do Andreja Abakumova, direktora Uralvagonzavoda. Abakumov je zamolio Kočevnika da mu na WhatsApp pošalje detaljan opis problema.

Tada je Kočevnik konačno otkrio da je Ukrajinac i da je ukrajinska vojska problematični tenk zarobila prošle godine kod Izjuma.

"Hvala vam puno. Čuvajte se. Slava Ukrajini", rekao je. Smijući se, Kočevnik je prekinuo razgovor.

Pročitajte više

 

Pročitajte više