VIDEO Ukrajinci dali upute Rusima koji se žele predati, moraju pratiti kvadrokoptere

Foto: Facebook

UKRAJINSKI Glavni stožer objavio je videouputu za ruske trupe kako se predati uz pomoć ukrajinskog drona kvadrokoptera. Video s detaljnim uputama na ruskom jeziku objavljen je na Facebook stranici Glavnog stožera. Ruski vojnici koji se žele predati moraju obavijestiti koordinatore ukrajinskog programa Želim živjeti, koji će im dati vremenski okvir za dolazak drona. 

Nakon što se kvadrokopter pojavi, vojnici moraju potvrditi da se namjeravaju predati podizanjem ruku, a zatim pratiti dron prema mjestu susreta s ukrajinskim vojnicima. Ukrajinska strana smatra da će korištenje bespilotnih letjelica za posredovanje u predaji pomoći da cjelokupni postupak bude sigurniji, piše Meduza.

"Rusi su otvorili vatru na ukrajinske vojnike"

Telegramom je u studenom kružila snimka koja prikazuje pogubljenje najmanje 10 ruskih zarobljenika u blizini sela Makiivka, što je djelovalo demotivirajuće na sve ruske vojnike koji su se planirali predati. Ruske vlasti najavile su da će tražiti “počinitelje ovog zločina”.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, tvrdio je da Kijev posjeduje punu verziju snimke navodnog pogubljenja ratnih zarobljenika. Rekao je da su se neki od ruskih vojnika na snimci doista željeli predati, ali su istovremeno drugi otvorili vatru na ukrajinsku vojsku.

 


 

Pročitajte više