VIDEO Uspon i pad Todorića - od sela u Zagori preko dvorca do Remetinca

Foto, Video: Index/Pixsell

USPON i pad dinastije Todorić ovog tjedna je jedna od glavnih tema u Hrvatskoj.

>> Kako je Todorić došao do dvorca? Prije 7 godina objavili smo ugovore koje sada istražuje policija

>> Veliki Indexov serijal: Tko je sve pomagao Todoriću?

Todorići potječu iz zaseoka u Dalmatinskoj Zagori, a otac Ivice Todorića, Ante, rođen je u skromnoj kući, koja je čista suprotnost današnjoj rezidenciji njegova sina, Kulmerovim dvorima.

Simboli moći dinastije Todorić

U Božjakovini pored Dugog sela, Ivica Todorić pokrenuo je Agrokor, a posao mu je procvao za vrijeme vladavine prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Simbol moći Agrokora, Cibonin toranj, Todorić je kupio 2000. godine, a i nakon Tuđmana nastavio je graditi dobre odnose sa svim vlastima koje su nakon njega došle. Javna je tajna da su se za Ivicu Todorića pisali posebni zakoni i da mu je država pogodovala na bezbrojne načine, stavljajući ga tako u povlašten položaj u odnosu na ostale poduzetnike.

Jahta, helikopter, privatni otok...


Novcem iz Agrokora kupljena je troetažna jahta koju je nazvao Jana, ali i helikopter kojim je "Gazda" obilazio svoje pogone širom Hrvatske. Oboje su sada dostupni za prodaju kako bi se podmirili golemi dugovi Agrokora. Trošili su na luksuz i ljetovanja, sve na račun Agrokora. Kupnjom firmu Grafoplast dobili su koncesiju nad otokom Smokvica, za koju su također ostali dužni milijunske iznose.

Čini se kako su vremena takvog života napokon iza dinastije Todorić, koja se sada suočava s kaznenim progonom zbog kriminala u Agrokoru. Ivici Todoriću sud je prošlog tjedna odredio istražni zatvor, a vrati li se u Hrvatsku, policija će ga privesti u zatvor u Remetincu.

Uspon i pad Todorićevih pogledajte u videu:

Pročitajte više