VIDEO Velike poplave u Afganistanu, mnogo je mrtvih

Screenshot: X

Tri afganistanske pokrajine pogođene su razornim iznenadnim poplavama dok novi val poplava prijeti sjeveru zemlje, izvijestili su dužnosnici danas, dodajući da su poginule najmanje 153 osobe.

Pokrajina Baglan trpi najveći teret katastrofe. Dužnosnici pokušavaju utvrditi točan broj žrtava, a ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da ima najmanje 153 smrtna slučaja, te da je još 100 ljudi ozlijeđeno.

Dužnosnici u susjednoj pokrajini Taharu izvijestili su o više od 20 smrtnih slučajeva, dok je pokrajina Badahšan potvrdila dva smrtna slučaja i dvije nestale osobe. Poplave su uzrokovale razaranje imovine i poljoprivrede u svim pogođenim područjima.

Još se ne zna koliko je mrtvih

Afganistansko ministarstvo zdravstva u priopćenju je potvrdilo da su tijela žrtava odvezena u regionalne bolnice, ali je naglasilo stalne napore da se utvrdi točan broj stradalih, budući da su razmjeri ljudskih gubitaka i dalje nejasni.

Spašavanje otežava nepristupačnost pogođenih područja. Slanje zemaljskih spasilačkih timova pokazalo se neuspješnim, što je natjeralo afganistansko ministarstvo obrane da rasporedi helikoptere za operacije potrage i spašavanja, kao i potencijalni prijevoz stradalih.

Stanovnici Baglana okarakterizirali su poplave kao veće od svih prethodnih.

Niz poplava u zadnje vrijeme

Afganistan već neko vrijeme stalno pogađaju poplave. Početkom tjedna bilo je smrtnih slučajeva i razaranja u dijelovima zemlje nakon obilnih oborina. Prošlog mjeseca u poplavama je život izgubilo najmanje 70 ljudi.

Stručnjaci za to krive klimatsku krizu. Nakon desetljeća ratova i sukoba, zemlja jedva da ima sredstava za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Pročitajte više