VIDEO Veliki brod u Istri nasukan 9 dana. Ministarstvo: Imamo plan za odsukavanje

Foto: MPPI

U istarskoj luci Raša već je devet dana nasukan brod za prijevoz stoke Deala, pod zastavom Tanzanije. Na brodu je bilo 15 članova posade egipatske nacionalnosti koji su neozlijeđeni prevezeni na kopno, a brod još uvijek nije odsukan.

Portal Morski.hr neslužbeno doznaje da je brod osiguran na 10 milijuna eura te da bi vrijednost odsukavanja bila oko tri milijuna eura. Međutim, problem je što je osiguravajuća kuća u Ukrajini, a vlasnik iz Afrike još nije stigao do broda. Morski također doznaje da Hrvatska nema tehnologiju za odsukavanje većih brodova.

O brodu se sada oglasilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

"Od trenutka nasukanja broda, uključivo i sada, provodi se monitoring, odnosno nadzor broda i prati cjelokupna situacija. Nakon nekoliko izvida ovlaštenih ronioca te novih saznanja o stanju broda, donesen je plan odsukavanja broda.

Napominjemo kako trenutno nema onečišćenja, no postavljane su zaštitne brane oko broda. Radovi na osiguravanju broda od pomicanja i uklanjanje dizelskog goriva i zauljenih voda trebali bi biti obavljeni u sljedećih desetak dana, dok se samo odsukavanje zbog kompleksnosti radova očekuje u sljedećih tridesetak dana. Istraga o uzrocima nasukavanja još se provodi.

Također, ovim putem napominjemo da je izdan radiooglas, kojim je zabranjeno približavanje nasukanom brodu u radijusu od 500 metara. O svim daljnjim aktivnostima javnost će biti pravovremeno obaviještena", objavilo je ministarstvo.

Pročitajte više