VIDEO Vjetar otkrio da poljski ministar nosi pištolj oko pasa

Screenshot: Twitter

TIJEKOM jučerašnjeg polaganja vijenca na spomenik žrtvama rudarskih nesreća u središnjoj Poljskoj novinari su uočili kako ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro nosi pištolj oko pasa. Nalet vjetra je otkrio kako ministar Ziobro ispod sakoa ima pištolj Glock. Poljska, kao i većina zemalja Europske unije, ima stroga pravila o nabavi oružja i vrlo malo ljudi ga smije posjedovati ili nositi u javnosti.

Kritičari na društvenim mrežama tvrde da ministar nije siguran u zaštitu koju dobiva kao državna osoba, ali pristaše napominju da je Ziobro, koji je i glavni tužitelj, primao prijetnje smrću. Ziobro je na današnjoj tiskovnoj konferenciji rekao kako je dozvolu za oružje dobio nakon što je prije nekoliko godina otkriveno da je šef organiziranog kriminala pozivao na njegovo ubojstvo, piše Associated Press

"Imam pravo zaštititi sebe i svoju obitelj"

Muškarac, identificiran samo kao Jan S., u pritvoru je već nekoliko godina i suđenje mu je u tijeku. "Kao svaki građanin, imam puno pravo koristiti sredstva koja jamče sigurnost meni i mojoj obitelji", istaknuo je Ziobro.

Na odvojenoj tiskovnoj konferenciji premijer Mateusz Morawiecki rekao je da svi građani, uključujući ministra pravosuđa, imaju pravo pokušati dobiti dozvolu za posjedovanje oružja.

Ranije je Ziobro rekao da vikendom iz hobija trenira gađanje na streljani. Tvrdi da je imao pištolj kod sebe jer je alternativa bila da ga ostavi u automobilu, što nije dopušteno. Dodao je kako ne nosi oružje stalno sa sobom. 52-godišnji Ziobro je šef male stranke u vladajućoj konzervativnoj koaliciji i ima snažna stajališta, uključujući podršku smrtnoj kazni. 

Pročitajte više