VIDEO Vlada smanjila trošarine, fiksirala maržu trgovaca. Ovo su nove cijene goriva

Foto: Vlada

VLADA fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjuje trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo kako bi ublažila rast cijena, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice vlade.

LIVE STREAM MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

Od sutra će cijena dizela biti 12.53 kune, cijena benzina 12.19 kuna po litri, a plavog dizela 8.04 kune, a bez vladine intervencije benzin bi stajao 13.28, dizel 13.71, a plavi dizel 8.81 kunu, rekao je Plenković.

 

"Fiksiranje cijene moglo bi dovesti do zatvaranja nekih benzinskih postaja"

Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, dodao je.

"Kako bismo izbjegli takvu situaciju (...) omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0.75 kuna po litri i 0.50 kn po litri za plavi dizel", rekao je Plenković.

Trošarine i marže vrijedit će 90 dana

Uz to, kako je dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država će na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

"Na taj način želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kuna", rekao je Plenković

Prema vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1.20 kuna.

 

Tekstualni prijenos

Prvi se obraća Plenković. Priča o posjetu Dubaiju.

Ima nekoliko tema danas. Zaslužuju da im se obratim.

Mi smo svi svjedoci ruske agresije na Ukrajinu i posljedica. Jedna od posljedica je značajan rast cijena energenata, a to se odnosi i na plin, i na naftu, i na struju.

Prije mjesec dana smo fiksirali cijene benzina na 11.37, a dizela na 11.29 kuna. Rok za te cijene je sutra, 8.3.

S obzirom da je cijena brenta značajno porasla, donosimo nove mjere da ublažimo očekivani rast cijena.

Bez mjera, ako bi cijene formiralo tržište, sutra bi cijena za dizel bila 13.71 kn, a za benzin 13.28 kuna.

Smanjuje se trošarina, fiksira marža

Donijet ćemo dvije uredbe, smanjit ćemo trošarine i donijeti uredbu o marži.

Tako želimo osigurati sigurnu opskrbu gorivom.

Marža za trgovce bit će 0.75 po litri za benzin i dizel.

Smanjujemo i trošarine za 40 odnosno 20 lipa.

Prema našim izračunima, prihod u proračun će biti preko 150 milijuna kuna manji.

Agresija na Ukrajinu imat će posljedice za cijeli svijet, ali važno je da ne posustanemo pod bilo čijim ucjenama.

Bez mjera, litra dizela porasla bi na 13.71, s našim mjerama dići će se do 12.53 kuna za litru za benzin, sutra bi benzin bio 13.28, a s našim mjerama 12.19 kuna.

Prije mjesec dana cijene su bile fiksirane

Podsjetimo, vlada je prije mjesec dana donijela Uredbu kojim je intervenirala i fiksirala maloprodajne cijene motornog benzina na 11.37 kuna, dizelskog goriva na 11.29 kuna te plavog dizela na 6.5 kuna.

Ta mjera je bila privremena i trajala je 30 dana, no s obzirom na to da je na svjetskom tržištu cijena Brenta značajno rasla te je u petak iznosila 120 dolara po barelu, a danas je ta cijena i veća, vlada je odlučila donijeti nove mjere kojima će ublažiti očekivan rast cijena naftnih derivata, rekao je Plenković.

Pročitajte više