VIDEO Vlada objavila nove mjere i zamrznula cijene 30 artikala

Screenshot: Vlada

DANAS je održana sjednica vlade na kojoj je premijer Plenković predstavio novi paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima. Paket je vlada izglasala jednoglasno. 

Plenković je na početku sjednice vlade izrazio sućut Maroku i Libiji zbog potresa odnosno poplave koji su pogodili te zemlje. Uz to je najavio i slanje pomoći potresom pogođenom Maroku. "Danas smo imali i sjednicu GSV-a, gdje smo nastavili socijalni dijalog s našim partnerima. Ova vlada je unaprijedila socijalni dijalog", rekao je potom Plenković.

Pohvalio se i novim mjerama za suzbijanje nasilja nad ženama i djecom 

Osvrnuo se i na sastanak s udrugama koje se bave problemom nasilja nad ženama. "Predstavili smo nove mjere koje se bave suzbijanjem nasilja nad ženama i djecom. Ovdje se radi o velikom broju novih mjera kojima osnažujemo prava žrtava", naveo je premijer.

Dodao je da se povećavaju kazne. "Odlučili smo poslati jasnu poruku da je ubojstvo žene zato što je žena - neprihvatljivo", rekao je, dodajući da će se promijeniti i Obiteljski zakon. "Usklađujemo se s odredbama Istanbulske konvencije", rekao je pa dodao: "Pozicija vlade je da borba protiv nasilja nema alternativu."

O petom paketu pomoći

Potom je najavio i peti paket mjera pomoći. "Po već vrlo dobroj i ustaljenoj proceduri smo se konzultirali s partnerima, sa sindikatima, poslodavcima, HGK, HOK-om, umirovljenicima, udrugama gradova i županija, predstavnicima najvećih banaka i trgovačkih lanaca u RH. Ovaj paket je plod konzultacija vlade s brojnim akterima", rekao je pa komentirao i najavljeno zamrzavanje cijena određenih proizvoda.

"Ograničenje cijena će građanima jamčiti povoljnije cijene određenih namirnica i imat će efekt u usporavanju inflacije", rekao je premijer. "Ovaj paket ima prije svega cilj održati nisku cijenu električne energije za sve građane, institucije i poduzetnike. To je poruka ekonomske stabilnosti", rekao je Plenković pa dodao da paket sadrži mjere i za umirovljenike i za obitelji. 

"Trgovački lanci su u razgovorima s vladom odlučili pojeftiniti određene proizvode, a ja sam siguran da će dio njih vratiti i neke cijene na razine od kraja prošle godine. Od njih očekujem kooperativnost", rekao je pa dodao i da su s bankama dogovorili da će se povećati kamate na depozite.

Kreće predstavljanje paketa mjera

Prvo je objavljeno da cijena struje za kućanstva ostaje ista, ali se polugodišnji prag povisuje s 2500 na 3000 kWh.

Objavljena je i cijena struje za javni sektor i male poduzetnike

Za velike poduzetnike nema mjere, odnosno opskrba strujom ugovara se po tržišnim uvjetima.

Objavljeni su i iznosi jednokratne naknade umirovljenicima s manjim mirovinama, pri čemu su prvi put obuhvaćeni i zaposleni umirovljenici.

Objavljeni su i iznosi potpora korisnicima dječjeg doplatka.

Uslijedila je objava mjera koje se odnose na ograničavanje cijena 30 proizvoda.

Uvodi se i logotip kojim će biti obilježeni artikli kojima je vlada ograničila cijene. Uslijedila je objava i drugih socijalnih mjera.

Uslijedile je objava mjera za poljoprivrednike.

Objavljena je i mjera potpore poduzetnicima i kućanstvima za nabavku plina i toplinske energije, odnosno pomoći ugroženim kupcima energenata.

Cijena studentskih obroka za 111.000 studenata neće se mijenjati.

 

Pročitajte više