Video vodič kroz izbore 2007: Čije ćete sranje popušiti?

INFORMATIVNI i poluinformativni filmići, baš kao i YouTube, postali su neizostavan dio političkih i inih prepucavanja. Politička su prepucavanja, međutim, ono što je u ovom trenutku bitno. Neke su od stranaka, poput HNS-a koji nas je obasuo nizom promidžbenih poruka za koje smo u prvi mah pomislili da su neka žešća zajebancija, video uratke iskoristile za samopromociju, a neki su pak imali manje sreće u smislu da su se neki drugi, igrajući se videoisječcima, bavili njima.

Donosimo pregled što aktualnih, što nešto ranije datiranih video uradaka, što u kućnim, što u radinosti stranačkih kolektiva, a koji će vam možda (a možda i neće) pomoći u donošenju odluke za koju stranku glasovati.

Kiro prosviro. Nekoliko puta

Tko nije čuo za filmiće o Kiri? Zahvaljujući njima, Bijesprvi postao je najpoznatiji hrvatski politički diverzant na YouTubeu, a Kiro najpoznatiji ministar s najmanje pojma o informatici. "Neće njemu tamo neki s JuBiTo-a...", zaprijetio se ministar po izlasku prvog video uratka koji "veliča" njegov lik i djelo. Upao je nepažljivi Sanaderov vojnik kasnije i u septičku jamu, kad je optužio “oporbene aktiviste” za montiranje videoisječaka te navodno zatražio istragu, na što su se SDP-ovci osjetili prozvanima i odgovorili da je istraga očito kršenje ljudskih prava te su zatražili formiranje posebnog Povjerenstva koje bi moglo ispitati Kirinove navode. Obrnuto proporcionalno pojavi sve većeg broja nastavaka serijala "Kiro prosviro", broj javnih nastupa odnedavna i nesuđenog blogera Kirina, postajao je sve manji. Službeno nije poznato zašto. Neslužbeno, šef Sanader odlučio je Kirinu začepiti usta i na taj način pokušati bar donekle sanirati nanesenu štetu, ako je sanacija nakon Kirina igdje i ikada uopće moguća.

Što je dobro za Britance, dobro je i za Hrvate. U recikliranoj verziji

Da političari nemaju uvijek ideja... pokazuje surova hrvatska svakodnevica.  No, da političari baš nikada nemaju ideja za predizbornu promidžbu, kao ni tim ljudi koji ih okružuje, razvidno je svake četiri godine. Sanaderov primjer jedan je od školskih. Premijer je ove godine, naime, mrtvo hladno kopirao predizbornu poruku laburista s bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom na čelu, a koju su oni 2001. pokušali prodati svom narodu. Što je dovoljno dobro za Britance, dobro je i za Hrvate, i to u recikliranoj verziji, reći će Sanader. Netko je, međutim, premijera doživio kao preskromnoga, smatrajući da nije naveo baš sve svoje uspjehe tijekom četiri godine mandata. Uhićenje Ante Gotovine, na kojem mnogi ubiru (ili gube, kako za koga) političke bodove, jedno je od njih.

HDZ u očima običnih građana:

Bez teških pitanja za Zokija. Bez mikrofona za HNS-ovce   

"Preteško pitanje za tako jednostavan odgovor", "Odgovor je - Nemam pojma", "Nisam našao nikakav odgovor", "To je najteže pitanje, ne znam detalje", "Nemam pojma, nemam odgovore na sva društvena pitanja", "Iskreno govoreći, nisam tu na čisto", "Ne mogu govoriti o tom iskustvu", "To je pitanje koje otvara barem još deset pitanja", "Pitanja su vam iznimno teška i na njih se ne može odgovoriti", "Nisam razumio", "Nisam pročitao, ne znam ništa o tome", samo su neki od odgovora kojima je predsjednik SDP-a svojedobno ulio povjerenje potencijalnim biračima u samo sat vremena gostovanja kod Aleksandra Stankovića u emisiji "Nedjeljom u 2". Ako ništa drugo, barem je pojasnio zašto se socijaldemokrati nisu odlučili za slogan "SDP zna". Dok SDP ne zna, a HDZ se pretvara da zna, HNS-ovci pokušavaju "brige ugasiti pjesmom". Ali umjesto repanja, za kojega se opredijelila ministrica Kosor u duetu sa najkraćim reperom u Hrvata, Pusić i Čačić odabiru domoljubnu tematiku. Više o HNS-ovim promidžbenim materijalima možete pročitati ovdje. Nepreporučljivo za ljude slabijeg želuca i one s probavnim smetnjama. Tople preporuke idu pak onima koji pate od zatvora.

Koji dim je vaš dim?

Video humoreska posvećena svim kandidatima donosi detaljan opis čije se sranje najbolje puši. HSU autor video uratka preporuča pušačima zrelije dobi, koji još jednom žele dobro popušiti prije kraja. HSP je, kaže, velika, pretenciozna cigara, prilično kvalitetnog okusa pri vrhu, ali kako se približavate dnu, okus postaje nepodnošljiv. SDP opisuje kao izrazito privlačan mladim pušačima - "brzo vas diže, al´ još brže spušta". HČSP egzotičnog je i osebujnog okusa, čije je pušenje danas moguće još samo na marginama civilizacije...

B.S.

Pročitajte više