VIDEO Vozili smo se sljemenskom žičarom, šef gradnje tvrdi da cijena nije 750 mil. kn

Screenshot, video: Dario Dalmacija, Luka Šangulin/Index

SLJEMENA žičara, čija je cijena s 300 milijuna kuna, prema nekim informacijama, skočila na 750, pa i 800 milijuna kuna te je tako postala jedna od najskupljih žičara u Europi, još uvijek ne radi. 

Problem je sada buka zbog koje Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata odbija dati suglasnost za uporabnu dozvolu.

Danas smo se provozali žičarom, a razgovarali smo i Goranom Radićem, voditeljem projekta žičare. On tvrdi da nije točno da je cijena žičare porasla na 750 milijuna kuna, nego da će konačna cifra biti 537 milijuna kuna. 

"Pa na gradilištu je bio malo nekontroliran početak građenja. Prvenstveno nije bilo izvedbenih projekata. Dalje vam ne trebam govoriti, mislim da je tu sve rečeno... Najveći izazov mi je bio taj što nije bilo izvedbenih projekata. Ne znam kako ste došli do cifre od 750 milijuna. Točna cijena izgradnje žičare je 537 milijuna, za nju je odobren kredit. To su pregledali revizori banke i u sklopu tih troškova će ta gradnja biti završena", tvrdi Radić.

Ne slaže se ni s mišljenjem Sanitarne inspekcije koja je navela da žičara prekoračuje dozvoljenu razinu buke. 

"Onog trena kada sam ušao u projekt odluka Grada Zagreba je bila da se digne kredit. Automatski je trebalo izreći potrebna sredstva za gradnju. Sve predvidjeti koliko će do kraja koštati. Revizori banke su to sve pregledali. Izrada tog njihovog nultog izvještaja je trajala oko pet mjeseci. Građani su još uvijek ne mogu voziti, čekaju dozvole... Gdje je zapelo s time? Zapelo je na zadnjoj uporabnoj dozvoli. Što se tiče vode, struje, priključaka, svi su oni dali pozitivna mišljenja. Ostali nisu dali - sanitarni inženjeri, tehnolozi prehrambenih proizvoda. Rekli su da prekoračuje buku. Najveća buka izmjerena je 62 decibela, a maksimalna je za infrastrukturne građevine 65 decibela. Kada se žičara vozi prosječnom srednjom brzinom, onda je 55 decibela", kaže Radić.

Komentirao je i kako je žičara podnijela potrese. 

"Mi smo nakon svakog potresa, i u prosincu i u ožujku, napravili kontrolna ispitivanja i mjerenja. Geodetski je snimljeno, geološki je pregled napravljen i napravljen je pregled stabilnosti konstrukcija. Mogu vam sa zadovoljstvom reći da nije bilo nikakvih deformacija. Potres je apsolutno dobro podnijela ova žičara. Što se tiče potresne zone, potres do 7 Richtera žičara podnosi", rekao je Radić u razgovoru za Index. 

Pročitajte više