VIDEO Zašto neonacisti već tjednima divljaju po njemačkom gradu?

Foto/video: EPA/Straßengezwitscher

NOVINAR Nenad Kreizer, dopisnik Hine iz Njemačke, za Index objašnjava što se događa u njemačkom gradu Chemnitzu koji je od 25. kolovoza središte prosvjeda njemačke radikalne desnice.

"Izravni povod prosvjeda u Chemnitzu je bilo ubojstvo koje se dogodilo u noći subote na nedjelju kada je ubijen jedan tridesetpetogodišnji Nijemac na gradskom festivalu. Odmah nakon toga internetom su počele kružiti raznorazne glasine da se radi o Nijemcu koji je htio zaštititi njemačku ženu od izbjeglica, da su ga ubile izbjeglice itd.", priča nam Kreizer.

"Nakon toga su se preko desnih portala, desno-radikalnih portala, u nedjelju neonacisti spontano okupili u središtu Chemnitza. I tada su se dogodile one nemile scene kada su natjeravali svakoga tko je izgledao kao stranac, pretukli su nekoliko mlađih izbjeglica itd. To je bio izravni povod tih prosvjeda i svega ovoga što se već neko vrijeme događa u Chemnitzu'', tumači novinar Kreizer.

"Takvih situacija je bilo i kad nije bilo izbjeglica"

Lokalnoj policiji je zbog veličine prosvjeda pristiglo pojačanje iz drugih dijelova Njemačke.

''Velika većina medija je osudila ove prosvjede. Dizanje ruke u zrak je, naravno, u Njemačkoj kažnjivo zakonom. Ti su ljudi svi procesuirani. Sve više mainstream medija pokušava priču o neonacistima koji love strance po Chemnitzu povezati s izbjegličkom tematikom. No to je voda na pogrešan mlin zato što je takvih situacija bilo i kad nije bilo izbjeglica u Njemačkoj", kaže Kreizer.

Pročitajte više