VIDEO Zatvorena biračka mjesta u Britaniji, čekaju se rezultati izlaznih anketa

Foto: EPA

DANAS su u 7 sati po lokalnom vremenu počeli prijevremeni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji. Očekuje se da je oko 30 milijuna od 66 milijuna Britanaca glasalo u 650 izbornih jedinica, u kojima se 3322 kandidata natječu za zastupničko mjesto.

Vodeće stranke su, naravno, vladajuća konzervativna stranka na čelu s premijerom Borisom Johnsonom i Laburistička stranka na čelu s vođom oporbe Jeremyjem Corbynom.

>> Britanci danas biraju između dva glavna kandidata. Ne zna se koji je omraženiji

Oko 50 tisuća biračkih mjesta bilo je otvoreno od 7 do 22 sata po lokalnom vremenu.

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

23:00 Zatvorena su biračka mjesta. Čekaju se rezultati izlaznih anketa.

22:30 Po zatvaranju glasačkih mjesta BBC će objaviti prve rezultate izlaznih anketa.

22:00 Još samo sat vremena i glasačka mjesta se zatvaraju. Tom prilikom su se oglasili i Corbyn i Johnson i pozvali glasače da glasaju.

 

21:05 Ušli smo u posljednja dva sata glasanja. Izlazne ankete bit će objavljene odmah po zatvaranju biračkih mjesta.

20:00 Društvenim mrežama se šire objave redova na glasačkim mjestima. Sada glasaju osobe koje se vraćaju doma s posla. 

19:39 Vodstvo Konzervativne stranke poslalo je članovima mail u kojem poručuju kako su Laburisti u velikom broju izašli na birališta. Mail potpisuje premijer Johnson, a u njemu stoji i pitanje: “Jeste li već glasali?”

Jesu li Konzervativci u panici ili samo pokušavaju doći do svakog mogućeg glasa, možemo samo nagađati.

19:23 No, što će se dogoditi ako situacija ne bude onakva kakvu Varadkar priželjkuje? Odnosno, ako nitko od kandidata ne dobije potrebnu većinu za formiranje vlade?

Kako javlja BBC, u tom slučaju pravo prvenstva u sastavljanju vlade ima trenutni premijer Johnson.

Imat će nekoliko opcija, oformiti koalicijsku vladu, tražiti povjerenje za vladu, a povremeno tražiti pomoć od neke druge stranke i na koncu oformiti manjinsku vladu. 

Ako u tom ne uspije, očekuje se da podnese ostavku, a tada vođa najveće oporbene stranke ima mogućnost pokušati oformiti vladu.

18:38 Irski premijer Leo Varadkar rekao je kako mu je samo važno da onaj tko pobijedi izbore dobije većinom dovoljnom za sastavljanje vlade kako bi se izbjeglo daljnje gubljenje vremena.

18:00 Izbori će u Velikoj Britaniji trajati još pet sati. Tek potom će biti objavljene prve izlazne ankete.

17:30 O izborima u Velikoj Britaniji se oglasila i američka zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez.

Na Twitteru je podijelila video za koji kaže da se tiče Velike Britanije, ali da je isto tako mogao predstavljati i situaciju u SAD-u. 

“Gomilanje bogatstva nekolicine druge stoji života. Jedini način na koji ovo možemo promijeniti je velikom navalom novih na izbornim mjestima. 

Britanijo, glasaj”, poručila je uz ovaj video: 

17:00 Britanski mediji ove izbore nazivaju najvažnijima u generaciji.

15:30 Na nekim biralištima danas su zabilježeni poprilični redovi. Tako je na kampusu Sveučilišta Exeter fotografiran dugi red studenata koji čekaju kako bi glasali. U ovoj izbornoj jedinici konzervativni je kandidat na prošlim izborima pobijedio sa samo 3792 glasa razlike. 

Red se mogao vidjeti i na Sveučilištu Kent, u izbornoj jedinici u kojoj su laburisti na posljednjim izborima pobijedili s tankom većinom. 

Sličan red zabilježen je i na biralištu na Sveučilištu Lincoln. U Lincolnu je konzervativac pobijedio laburista 2017. sa samo 1538 glasova razlike. 

Veliki red je viđen i rano ujutro u londonskoj četvrti Putney gdje konzervativci zasad imaju tanku većinu.

14:45 Na ovim je izborima jedna od tema o kojima se najviše govori takozvano taktičko glasanje. Radi se o metodi kojom protivnici Johnsnonovih konzervativaca i, prije svega, Brexita pod svaku cijenu žele spriječiti da ta stranka dobije većinu. 

Inicijativa za drugi referendum o Brexitu, Vote for a Final Say, objavila je popis 25 izbornih jedinica na kojima najjači suparnici konzervativaca, bili to laburisti, Liberalni demokrati ili netko treći, imaju ozbiljne šanse pobijediti i oduzeti to mjesto vladajućima. Tako bi se izbjeglo rasipanje glasova koji bi otišli kandidatu koji bi na kraju završio treći.

Ova inicijativa preporučuje biračima koji se protive Brexitu da glasaju za laburiste u 17 izbornih jedinica, Liberalne demokrate u njih 7 i Škotsku nacionalnu stranku u jednoj. 

13:30 Neimenovani 48-godišnji muškarac uhićen je nakon što je sumnjiva naprava pronađena sinoć oko 1 sat poslije ponoći pored birališta u North Lanarkshireu.

Policija je u ranim jutarnjim satima izvela kontroliranu eksploziju kao mjeru predostrožnosti iako je utvrdila da je naprava bila "nefunkcionalna". >> Opširnije

12:55 I Johnson danas niže jedan tvit za drugim, bilo da se radi o predizbornim parolama ili fotografijama s birališta na koje je poveo svog psa Dilyna. >>Opširnije

U jednoj od objava i on je nabrojao svoja ambiciozna obećanja: "Obaviti Brexit do 31. siječnja 2020., investirati rekordne iznose u naš NHS, s 50 tisuća medicinskih sestara više i 40 novih bolnica, 20 tisuća policajaca više i težim kaznama, imigracijski sustav australskog tipa s bodovanjem, ulaganje u znanost, obrazovanje, infrastrukturu i postizanje nulte stope (emisija stakleničkih plinova) do 2050., a sve to bez podizanja poreza na dohodak, PDV-a i nacionalnog mirovinskog osiguranja." 

12:30 Corbyn je i danas vrlo aktivan na Twitteru pa je tako objavio video u kojem u samo 60 sekundi iznosi glavne točke izbornog programa.

"26 milijardi za naš NHS, regrutiranje liječnika i sestara koje trebamo, milijun novih domova za najam i kupnju koje možete priuštiti, s najvećim programom za izgradnju općinskih kuća u nekoliko desetljeća, prepustit ćemo vam konačnu odluku o Brexitu u idućih šest mjeseci, okončat ćemo privatizaciju Nacionalne zdravstvene službe (NHS), skratiti liste čekanja i staviti pacijente na prvo mjesto, ukinut ćemo školarine za studij, pokrenuti zelenu industrijsku revoluciju kako bismo se suočili s klimatskim izvanrednim stanjem...", samo su neka od obećanja iz laburističkog manifesta koji je sam Corbyn opisao kao "radikalan", ali i kao "manifest nade".

11:45 Na britanskim biralištima može se danas vidjeti svašta, od pasa koje njihovi vlasnici vode sa sobom na glasanje, preko prosvjednika u kostimu Elma koji se našao na biralištu na kojem je glasao Corbyn, pa do para umirovljenih veterana koji su u svojoj poodmakloj dobi svejedno otišli glasati, noseći svoje svečane uniforme.

11:15 Liderica treće najjače stranke u Velikoj Britaniji Liberalnih demokrata Jo Swinson, također je izašla na biralište u svom rodnom Glasgowu. Došla je sa svojim suprugom i stranačkim kolegom Duncanom Hamesom.

10:50 Vođa oporbe Corbyn došao je na biralište u Londonu sa svojom suprugom Laurom Alvarez.

No Corbyn je pritom imao dosta neobičan susret. Dočekala ga je, naime, prosvjednica odjevena u kostim Elma, popularnog lika iz dječje serije Sesame Street. Policajci su je zaustavili kad se približila Corbynu, a na snimci se može čuti kako govori policajcima: "Ne udarajte me!"

Corbyn je pak, nakon što je pozirao za novinare, pozvao da se "prestane sa svađanjem". 

Aktivist za prava očeva Bobby Smith kasnije je na Twitteru objavio snimku na kojoj se vidi kako se kostimirana prosvjednica na kraju ipak rukuje s Corbynom. Smith je inače osnivač stranke nazvane Give me back Elmo, kojoj je cilj izmjena obiteljskih zakona u korist očeva.

10: 20 Liderica Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon izašla je na biralište u Glasgowu sa svojim suprugom Peterom Murellom. 

10:00 Kad ćemo znati tko je pobijedio? Kako piše BBC, prvo ćemo dobiti rezultate predizbornih anketa, vjerojatno odmah po zatvaranju birališta u 22 sata po lokalnom vremenu, što je 23 sata po našem vremenu.

Predizborne ankete vrše se na 144 birališta. Prvi prijevremeni rezultati samog glasanja obično dolaze oko sat vremena nakon zatvaranja birališta. 

Većina rezultata iz čak 650 izbornih jedinica diljem Velike Britanije i Sjeverne Irske ipak će doći kasnije, tijekom noći. Očekuje se da će glasovi biti gotovo potpuno prebrojani do 6 sati ujutro po lokalnom vremenu.

9:20 Premijer Johnson glasao je u izbornoj jedinici Cities of London & Westminster. Na biralište u Methodist Central Hall u središtu Londona došao je sa svojim psom Dilyn. Evo kako je to izgledalo. 

8:50 U blizini birališta u North Lanarkshireu u Škotskoj pronađena je "sumnjiva naprava", javlja BBC. Policija je izvela kontroliranu eksploziju kao mjeru predostrožnosti. >> Opširnije

Naprava je pronađena u prizemlju stambene zgrade u Motherwellu, u čijoj je zajedničkoj sobi smješteno biralište. 

8:18 Nekoliko sati prije izbora presudnih za Brexit konzervativni premijer Johnson i njegov laburistički protivnik Jeremy Corbyn otkrili su svoje zadnje karte kako bi pobijedili na izborima.

Johnson se nada dobiti većinu kako bi proveo izlazak iz EU-a koji je ispregovarao s Bruxellesom, a Corbyn pak u slučaju pobjede obećava novi referendum o Brexitu.

Corbyn je okupio pristaše u Glasgowu u Škotskoj. Obećao je biračima "nadu" i "sigurnost" te napao Johnsona zbog neiskrenosti, optuživši ga da "daje obećanja koja sutrašnjicu pretvaraju u opsjenu".

8:15 Po zadnjim anketama instituta YouGov Konzervativna stranka vodi s 339 od 650 zastupničkih mjesta. To je 20 zastupnika manje nego u ranijim projekcijama tog instituta objavljenim 28. studenog, ali 22 više u odnosu na izbore 2017.

No, možda i najvažnije, to je većina od 650 mjesta u parlamentu, što znači da bi Johnson mogao bez prepreka "obaviti Brexit", kao što je prije izbora obećavao. S tim je razlogom i raspisao prijevremene izbore.

8:00 Birališta su otvorena.

Neizvjesni izbori

Izborna utrka u Velikoj Britaniji vrlo je neizvjesna. Najnovija ispitivanja javnog mnijenja objavljena u utorak pokazuju da bi konzervativci premijera Borisa Johnsona trebali na današnjim izborima pobijediti s malom većinom.

YouGov predviđa da će konzervativci osigurati većinu od 28 zastupničkih mandata, što je znatno manje od 68 mandata koliko je predviđala istovjetna anketa provedena prije dva tjedna. Prednost konzervativaca jako se smanjila u posljednja dva tjedna i sada zbog margine pogreške više nije sigurno da će premijer Johnson pobijediti, a u tom bi slučaju Brexit mogao ponovno biti odgođen.

Zašto se glasa četvrtkom?

Parlamentarni izbori odvijaju se četvrtkom od 1935. godine, što je sve do 2011., kada je to propisano zakonom, bila samo tradicija. 

Sada se po zakonu redovni izbori moraju održati prvog četvrtka u svibnju svake pete godine. 

Za raspisivanje prijevremenih izbora potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. 

Britanija od 1923. nije imala izbore u prosincu i moguće je da će odaziv biti manji zbog zime, kraćeg danjeg svjetla i priprema za Božić.

Neki vjeruju da je tradicija izbora četvrtkom krenula zbog toga što je to bio sajmišni dan u većini gradova pa su ljudi iz udaljenijih područja mogli istovremeno na sajam i na birališta. 

Druga popularna teorija kaže da se glasa četvrtkom kako bi nova vlada imala vremena da se formira preko vikenda i bude spremna za posao u ponedjeljak. 

Pročitajte više