VIDEO Završio susret koji bi mogao promijeniti svijet, Trump: Zaustavit ćemo ratne igre

POVIJESNI susret dvojice predsjednika započeo je u tri ujutro po hrvatskom vremenu. Nešto prije osam sati po našem vremenu Trump i Kim potpisali su sporazum. Trump je prije potpisivanja rekao da je povijesni summit s Kimom prošao bolje nego što je itko očekivao .

Rekao je i kako očekuje da će proces denuklearizacije "početi vrlo, vrlo brzo".  "Svijet će vidjeti veliku promjenu", dodao je Kim. "Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe". Prethodno su njih dvojica razgovarala u četiri oka, a zatim i s izaslanstvima bila na radnom ručku. Nakon toga su prošetali vrtom, Trump je Kimu pokazivao i svoj službeni automobil zvan "zvijer", a na upit novinara kako su prošli razgovori američki je predsjednik rekao: "Velik napredak - stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo tko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro". 

Kim je stajao uz Trumpa šuteći dok je američki predsjednik odgovarao na pitanja novinara, ali ranije je opisao susret kao "dobar uvod ka miru".  

> Tijek događaja do potpisivanja mogli ste pratiti OVDJE.

Nastavak ste mogli pratiti u ovom tekstu.

12:55 Rusija i Japan pozitivnim su riječima ocijenili zajedničku izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Una, ali kako ističe ruska strana, "vrag je u detaljima", prenose agencije. "Rusija je spremna pomoći u implementaciji dogovora - spremna je surađivati na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka te se nada da će rješavanje nuklearne krize deblokirati normalnu gospodarsku suradnju", kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je također ocijenio kako je susret dvojice čelnika rezultirao "značajnim korakom naprijed". "Ne možemo ništa drugo do li pozdraviti važan korak naprijed koji je postignut", kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova u komentaru za rusku agenciju Tass. "Naravno, vrag je u detaljima, i potrebno je s time se pozabaviti. No poticaj je, koliko vidimo, ostvaren", dodao je.

I japanski premijer Shinzo Abe pozdravio je zajedničku izjavu kao prvi korak prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

"To vidimo kao korak prema sveobuhvatnom rješenju", kazao je Abe u Tokiju nakon telefonskog razgovora s Trumpom. Japan želi da Sjeverna Koreja pristane na potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju. Kim se u zajedničkoj izjavi obvezao da će "raditi u cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka". Abe je također dodao da bi se želio zahvaliti predsjedniku Trumpu jer na razgovorima nije propustio spomenuti i pitanje otmica. Radi se o japanskom zahtjevu Sjevernoj Koreji da oslobodi preostale Japance koje je prije više desetljeća otela za obuku svoju špijuna.

12:43 Trump i Kim misle da ulaze u povijest, analitičari nisu sigurni. >>> Opširnije

12:20 Povijesni susret Donalda Trumpa i Kim Jong-una za Index analizira dr. sc. Branimir Vidmarović: Analiza: Nevjerojatna taktička pobjeda Kim Jong-una

12:12 "Čestitam i pozdravljam uspjeh ovog povijesnog summita. Svaka čast Trumpu i Kimu na hrabrosti i na odlukama. Trump je uspio postići nešto što nitko dosad nije. Kim je s druge strane zaslužan za povijesni trenutak u kojemu se otvara prema svijetu", komentirao je južnokorejski predsjednik Moon.

12:08 Reporteri se na društvenim mrežama zezaju s Trumpovom izjavom oko prekrasnih plaža u Sjevernoj Koreji koje je vidio na snimkama sa sjevernokorejskih vježbi.

"Vidio sam njihove divne plaže na snimkama njihovih vojnih vježbi. Rekao sam im da bi mogli imati najbolje hotele na svijetu", rekao je Trump govoreći o ekonomskim potencijalima Sjeverne Koreje.

11:22 Trump je završio svoje obraćanje javnosti.

"Ovaj summit bio je vrlo važan događaj u svjetskoj povijesti. No, želim da prvo sve završimo, jer ako loptu ne prebacimo preko gol linije, ovaj susret neće značiti ništa", riječi su kojima je Trump završio svoje jednostavno obraćanje medijima. Rekao je i kako sada treba odmor, ali da će se uskoro vratiti na posao. Kroz koji sat trebao bi poletjeti nazad u Ameriku.

11:05 "Složili smo se od samog početka. Kad se nađete s nekim odmah znate što će biti. Znam kad se netko želi dogovoriti. Ja to jednostavno osjećam, imam instinkt, talent. Ja mislim da se on stvarno želio dogovoriti. I znat ćemo vrlo brzo je li to zaista tako."

10:54 "Sankcije Sjevernoj Koreji ćemo ukinuti kada budemo sigurno da nuklearno oružje više ne postoji. Veselim se tome."

Na pitanje novinara zašto nije tražio jaču garanciju od Kima, Trump kaže da nije bilo vremena za detalje ovog puta.

10:45 Reakcija BBC-evog reportera na pressicu koja još traje.

10:37 Trump je rekao da bi volio posjetiti Pjongjang te da će pozvati Kima u posjet, ali kada za to dođe vrijeme.

10:25 "Nakon što smo potpisali dokument Kim je rekao da će unišititi glavno postrojenje za testiranje projektila", tvrdi Trump.
"Sporazum će pomoći Americi da uštedi puno novca", dodaje. Trump Kima smatra vrlo talentiranim unatoč nedostatku ljudskih prava  u Sjevernoj Koreji. "Kim je vrlo pametni pregovarač. On je puno drugačiji od drugih vođa", govori.

Trump je kazao i kako će provedbu denuklearizacije pratiti promatrači obiju Koreja kao i međunarodni promatrači. Kazao je i kako se obvezuje da će zaustaviti američko-korejske vojne vježbe. "Htio bih da vojne vježbe izvodimo kod kuće, ali to trenutno nije dio jednadžbe. Ali zaustavit ćemo ratne igre", najavio je.

"Vojne vježbe s Južnom Korejom održavali smo dugo vremena. Zovemo ih ratne igre. Vrlo su skupe. I Južna Koreja sudjeluje u troškovima, ali ne 100 posto. Ratne igre su vrlo skupe, a mi plaćamo za većinu njih. Ovo sa Sjevernom Korejom je vrlo provokativna situacija. Pregovaramo o vrlo kompliciranim stvarima. Zato mislim da da nije prikladno održavati ratne igre"

10:15 Trump se na početku zahvaljuje domaćinima te premijerima susjednih zemalja.

"Protekla 24 sata bila su nevjerojatna.

Zapravo posljednja tri mjeseca su takva. Sjeverna Koreja mogla bi postati zaista nevjerojatno mjesto.

Spremni smo otvoriti novo poglavlje povijesti. Prošlost ne smije definirati budućnost.

Moj susret s Kimom bio je iskren, direktan i produktivan.

Svi mogu ratovati, ali samo rijetki mogu postići mir.

Kim se upravo vraća u Koreju, i siguran sam da će se odmah po povratku početi baviti onim što smo dogovorili.

Ne postoji limit za Sjeveru Koreju, za ono što bi mogla postati kada se odrekne nuklearnog oružja."

10:07 Trump je upravo objavio prvi tvit nakon susreta s Kimom.

10:02 Prije službene pressice Trump je već odradio nekoliko intervjua. 

10:00 Očekuje se press konferencija Donalda Trumpa.

9:35 Objavljeni su detalji oko ručka Trumpa i Kima.

Rebarca od govedine i svinjetina u slatko-kiselom umaku servirala se na radnom ručku američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, spajajući tako okuse Istoka i Zapada tijekom povijesnog summita u Singapuru.

Prema jelovniku kojeg je objavila Bijela kuća, dvojica čelnika ručak će započeti predjelom od koktela s kozicama i salate od avokada, salate od zelenog manga s preljevom od meda i limete začinjene primjesama iz jugoistočne Azije i svježom hobotnicom, ali i "oisenom", korejskim jelom od punjenih krastavaca.

Kao glavno jelo servirat će se 'confit' od goveđih rebara (metoda pripremanja mesa u vlastitoj masnoći na laganoj vatri) s krumpirima 'dauphinoise' (kuhanim u vrhnju s češnjakom) i brokulom kuhanoj na pari; hrskava svinjetina u slatko-kiselom umaku i pržena riža s umakom od čilija "XO" te korejsko jelo "daegu jorim" - bakalar pirjan sa sojom uz rotkvice i azijsko povrće.

Trump i Kim zasladili su se s tartletom od tamne čokolade, sladoledom od vanilije s trešnjama Haagen-Dazs, i poznatom poslasticom s francuske Rivijere poznatom kao 'tart  tropezienne", vrstom francuskog brioša s kremom od limuna i vanilije. Poslasticu je proslavila slavna francuska glumica Brigitte Bardot koja se zaljubila u taj desert tijekom boravka u St. Tropezu na snimanju filma "I Bog stvori ženu".

9:20 Guardian prenosi status profesora političkih znanosti Roberta Kellyja koji smatra kako se velika buka digla ni za što

Prenose i status stručnjaka za oružje.

9:08 Što stoji u deklaraciji koju su potpisali Trump i Kim? Pročitajte ovdje.

8:59 U prvim trenucima susreta u Singapuru i američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un nastojali su ostaviti dojam kako su 'glavni',  ali su istodobno na početku summita s velikim ulozima pokazivali i znakove nervoze, ocjenjuju stručnjaci za govor tijela. Stručnjaci kažu da je američki predsjednik u prvih 13 sekundi, koliko je prvi put držao Kimovu ruku, pokazao uobičajenu dominaciju jer je prvi prišao Kimu i potapšao ga po ramenu. >>> Opširnije

8:40 Odlazak iz hotela.

 

8:30 Očekuje se obraćanje Trumpa medijima. Oko 9 sati po našem vremenu. CNN piše kako bi Trump trebao tada otkriti što su potpisali on i Kim.

U sedam sati navečer po lokalnom vremenu, oko 13 sati po našem vremenu, Trump bi trebao odletjeti iz Singapura.

8:20 Summit je završio. Trump i Kim su napustili otok.

"Imali smo nevjerojatan dan. Naučili smo mnogo jedni o drugima i o našim zemaljama. Spoznao sam da je Kim vrlo talentirani čovjek te da jako voli svojuzemlju. Sastat ćemo se još puno puta", rekao je Trump.

8:07 Oko 9 sati po našem vremenu očekuje se da će se saznati što piše u deklaraciji.

7:47 Trump je, odgovarajući na novinarska pitanja, potvrdio da će pozvati Kim Jong Una u Bijelu kuću. "Kim je vrlo talentiran čovjek koji jako voli svoju zemlju", dodao je Trump odgovarajući na pitanje o dojmu koji je na njega ostavio sjevernokorejski diktator.

> Što se događalo dosad čitajte ovdje

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz susret Trumpa i Kima, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: summit trump - kim.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više