Što stoji u deklaraciji koju su potpisali Trump i Kim?

Što stoji u deklaraciji koju su potpisali Trump i Kim?
Screenshot: CNN

NAKON povijesnog summita u Singapuru predsjednik SAD-a i sjevernokorejski diktator potpisali su deklaraciju.

 
Iako Trump i Kim nisu odmah objavili što stoji u deklaraciju koja je potpisana, ona je podijeljena prisutnim novinarima.

 Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja obvezale su se održati daljnje pregovore koje bi vodio američki državni tajnik Mike ompeo i visoko pozicionirani sjevernokorejski dužnosnik "čim prije moguće", navodi se u potpisanoj deklaraciji.

Sjeverna Koreja potvrdila je svoju "čvrstu i nepokolebljivu opredijeljenost za kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluotoka" u povijesnom zajedničkom sporazumu koji su potpisali američki predsjednik Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un.    

U zamjenu za to Trump se obvezao osigurati "sigurnosna jamstva" Sjevernoj Koreji. 

U dokumentu koji su potpisale obje strane se obvezuju da će održati daljnje pregovore, koje će voditi američki državni tajnik Pompeo i visoki sjevernokorejski dužnosnik i to "u najskorije moguće vrijeme". 

Četiri ključne točke deklaracije

Deklaracija sadrži četiri ključne točke:

1. SAD i Sjeverna Koreja posvećeni su uspostavljanju novih odnosa između dviju zemalja u skladu sa željama naroda obiju država za mirom i prosperitetom.

2. SAD i Sjeverna Koreja će zajedno raditi na izgradnji dugotrajnog i stabilnog režima mira na Korejskom poluotoku.

3. U skladu s deklaracijom iz Panmunjoma koja je potpisana 24. travnja, Sjeverna Koreja obvezuje se da će raditi prema potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

4. SAD i Sjeverna Koreja obvezuju se na pronalazak ostataka ubijenih i nestalih ratnih zarobljenika i skori povratak onih koji su već identificirani u svojim zemljama.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz susret Trumpa i Kima, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: summit trump - kim.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara