VIDEO Zbog parazitskog HGK oporba HDZ-u srušila kvorum, nema glasanja

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKI sabor danas je trebao glasati o ukidanju obaveznog članstva u parazitskoj Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Izmjenu zakona predložio je Most. 

> HDZ se uplašio i odgodio glasanje o ukidanju reketa HGK

Predloženim izmjenama predlaže se da članarina u HGK-u koja se sada  poduzetnicima prisilno naplaćuje više ne bude obvezna, nego samo dobrovoljna. Iako je glasanje o ukidanju harača HGK bilo najavljeno danas za podne, HDZ ga je u posljednji čas maknuo s plana glasanja.

Troskot tražio stanku i objašnjenje zašto je glasanje o HGK-u maknuto s dnevnog reda, Jandroković mu ugasio mikrofon

Predlagatelj izmjene bio je Zvonimir Troskot koji je kasnije zatražio stanku zbog "konzultacija oko plana glasovanja o ukidanju harača HGK" na što ga je Njonjo odmah prekinuo i zaustavio. Rekao mu je da sjedne te da će mu on objasniti zašto je to glasanje maknuto s dnevnog reda.

"Ne može biti stanke ni konzultacija oko toga", rekao je Njonjo Troskotu i ugasio mu mikrofon.

"Oko toga ne možete tražiti stanku, možete reći što imate oko dnevnog reda, ali ne kao stanku. Izvolite što vas smeta, što je prigovor?" rekao mu je Jandroković na što je Troskot replicirao da je s dnevnog reda izbačeno glasanje o haraču HGK.

Njonjo mu je poručio da prvo sjedne i rekao da će mu on objasniti, uz prijetnju opomenom.

"Što se tiče dnevnog reda i glasovanja, za to sam zadužen ja. Tu točku ću staviti na dnevni red i glasovanje, ali kad se steknu uvjeti. Danas su me klubovi zastupnika vladajuće većine zamolili da zbog dodatnih konzultacija ne glasujemo o toj točci. I ja ću tu njima izaći u susret. Dakle, nisu se stekli uvjeti i kad se steknu uvjeti, ta će točka biti na glasovanju kao i druge. Glasovanje je u nadležnosti predsjednika sabora i on stavlja točke onako kako on smatra da treba", objasnio mu je Jandroković.

Troskot je raspravu nastavio s ugašenim mikrofonom, a Jandroković mu je onda dao prvu opomenu.

"Ovako ne možemo razgovarati. Svoje nezadovoljstvo iskažite na drugi način, nekad kasnije."

Jandroković: Ova točka danas neće biti na glasovanju zato što je to moja odluka

Potom se javio SDP-ovac Arsen Bauk s povredom poslovnika i kritizirao Jandrokovićevu odluku o odgodi glasanja. 

"Ova točka danas neće biti na glasovanju zato što je to tako moja odluka, a došla je zbog sugestije i zamolbe klubova vladajuće većine. Ne postoji nijedan uvjet niti jedan razlog zašto bi nešto moralo doći na glasanje danas. To će doći kada se za to steknu uvjeti.

Zatim se javio šef SDP-a Peđa Grbin s povredom poslovnika rekavši "da su se stekli uvjeti za glasanje, da je kvorum ovdje, da su zastupnici ovdje"...

"Kada ćete imati većinu, kada ćete biti predsjednik sabora, onda ćete vi možda tako odlučivati. To je moja politička odluka i moja odgovornost da to tako napravim. Nema tu uvjeta koji bi me natjerao da se o tome glasuje", odgovorio mu je Jandroković.

Svađa Njonje i Grmoje

Javio se potom Nikola Grmoja iz Mosta.

"Nemojte to činiti, vratite zakon na glasanje, nemojte štiti HGK gdje uhljebljujete vlastite kadrove i omogućite da ova inicijativa gospodina Troskota dođe na glasanje", rekao je Grmoja na što mu je Njonjo odgovorio:

"Obmanjujete javnost, ja ga nisam skinuo s glasovanja nego on nije ni bio na glasovanju. Ajde mi dokažite da je bio na glasovanju. Dokažite mi to."

Grmoja je potom nastavio.

"Vratite točku na glasanje. Ne štitite svoje uhljebljene kadrove u HGK, dosta je više vašeg harača nad hrvatskim poduzetnicima. Zatvorili ste ih i sada radite ovo."

Jandroković mu je podijelio dvije opomene, a potom je odgodio glasanje o ukidanju harača HGK jer u saboru nije bilo kvoruma. HDZ-u je nedostajao jedan zastupnik za glasanje, a to je Miroslav Tuđman, koji ima koronu.

Oporba je napustila sabor i kvorum je srušen.

Pročitajte više