Velika greška Zelenskog: Izjavom o raketi u Poljskoj pomogao je Putinovoj propagandi

Foto: Profimedia/Facebook

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski jučer je napravio ogromnu grešku u komunikaciji, što je vrlo atipično za njega. Zelenski se, naime, od početka ruske invazije na Ukrajinu pokazao kao izvrstan komunikator. Njegov video iz Kijeva početkom rata, kad je Kremlj širio propagandu da je Zelenski pobjegao iz glavnog grada Ukrajine, ući će u udžbenike komunikacije.

No, jučer je, nakon što je objavljeno da je raketa koja je pala na poljsko selo nedaleko od granice s Ukrajinom usmrtila dvoje ljudi, Zelenski napravio veliku pogrešku koja će ići na ruku Rusiji i Vladimiru Putinu.

"Ruske su rakete pogodile Poljsku. Ispaliti projektile na NATO-ov teritorij. Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu sigurnost. Ovo je vrlo značajna eskalacija. Moramo djelovati", rekao je sinoć Zelenski u videoobraćanju.

 

U međuvremenu se ispostavilo da je, po svemu sudeći, projektil koji je pao na selo u Poljskoj ispalila ukrajinska protuzračna obrana pokušavajući oboriti ruske projektile. Rusi su, podsjetimo, jučer izveli jedan od najžešćih raketnih napada na ukrajinsku civilnu elektroenergetsku infrastrukturu, pri čemu je pogođen i niz stambenih zgrada u Kijevu i drugim gradovima.

Zelenski je jednom izjavom jako pomogao ruskoj propagandi

Ukrajinske vlasti na čelu sa Zelenskim su dosad bile izuzetno uspješne u oblikovanju narativa o ratu u Ukrajini. Zelenski je jučer, prije nego što se znalo što se točno dogodilo u Poljskoj, mogao reći da je ruske raketne napade izuzetno teško obuzdati i na taj način prebaciti krivnju na Rusiju. Mogao je reći, što je savršeno točno, da Ukrajinci ne bi lansirali rakete iz sustava protuzračne obrane da Rusi nisu napali Ukrajinu. 

No, Zelenski je odlučio reći da je na Poljsku pao projektil koji je lansirala Rusija, odnosno da je Rusija ispalila projektile na teritorij članice NATO-a. Time je Vladimiru Putinu i propagandnom stroju Kremlja jako olakšao posao i ugrozio povjerenje javnosti u Ukrajinu, na kojem je dugo i kvalitetno radio.

Pročitajte više