Snimljen rijedak golub, nitko ga nije vidio 140 godina: "Kao da smo našli jednoroga"

Foto: Doka Nason/American Bird Conservancy

ZNANSTVENICI iz organizacije American Bird Conservancy pronašli su rijetkog fazanskog goluba kojeg nitko nije snimio gotovo 140 godina. Postavili su kamere na otoku Fergusson, u Papui Novoj Gvineji, i uspjeli dokumentirati šepurenje ogromnog šarenog goluba.

Prema American Bird Conservancyju, fazanski golub je "veliki golub koji živi na tlu", i to samo na otoku uz istočnu obalu Papue Nove Gvineje. Ovo su prve potvrđene fotografije i snimke te ptice od 1882. godine, piše Business Insider

"Osjećali smo se kao da smo našli jednoroga"

"Kada smo gledali snimke, osjećali smo se kao da smo našli jednoroga. To je trenutak o kojem promatrači ptica sanjaju cijeli život", rekao je John C. Mittermeier iz organizacije American Bird Conservancy.

Jordan Boersma sa Sveučilišta Cornell kazao je kako ga je zapanjio prizor "ove ptice kako prolazi pored naše kamere". Naime, smatrao je da imaju manje od jedan posto šanse da snime crnonogog fazanskog goluba.

Usmjerio ih lokalni lovac

"Tek kada smo stigli do sela na zapadnoj padini planine Kilkerran, sreli smo lovce koji su vidjeli i čuli fazanskog goluba. Sve smo više bili sigurni da se lokalno ime Auwo odnosi na ovu pticu te smo imali osjećaj da se napokon približavamo njenom staništu", rekao je biolog Jason Gregg, jedan od vođa ekspedicijskog tima.

Stručnjake je na pravo mjesto uputio lokalni lovac Augustin Gregory, koji je kazao da je u više navrata vidio fazanskog goluba na području gdje se nalaze strmi grebeni. Slijedeći njegov savjet, tim je postavio kamere na greben u blizini rijeke Kwama. Uspjeli su snimiti izuzetno rijetku pticu samo dva dana prije završetka ekspedicije.

Pročitajte više