RAT U UKRAJINI

Vidmarović: Ruski tenkovi ne silaze s cesta da ne pogaze žito

Screenshot: Nova TV

STRUČNJAK za vanjsku politiku Branimir Vidmarović u Dnevniku Nove TV komentirao je situaciju u Ukrajini, osvrnuvši se na razgovor kineskog predsjednika Xi Jinpinga i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena. "Kina je definitivno Americi dala do znanja da ne želi zauzeti njenu stranu, da neće podržati njezine sankcije i da će se prema ovoj i budućim krizama odnositi na svoj način", smatra Vidmarović.

Kaže kako Kina "tu nije sama". "Tu su Indija, islamski svijet, afričke zemlje te Latinska Amerika. Ti će igrači sukreirati novu arhitekturu moći i odnosa snaga u svijetu, uz SAD. Rusija, naravno, neće biti beneficijar toga, a Europa je sada u slabijoj poziciji jer nema alata, političara i moći da se uključi u tu igru. Ona je sada dio američke sfere utjecaja", izjavio je.

Vjeruje kako će Rusija sve češće napadati zapadni dio Ukrajine. "Smatra se da od tamo dolazi oružje koje Ukrajini šalje Zapad. Rusija je upozorila da će takvi konvoji biti mete. Ako će dostava oružja i tehničke vojne pomoći biti češća, ti će konvoji biti napadnuti kod Lavova i sve bliže poljskoj granici", pojasnio je Vidmarović.

"Pokušavaju sačuvati polja žita"

Dok se govori o ruskim snagama koje ne uspijevaju napredovati, Vidmarović smatra kako se radi regrupiranje. "Vidimo da pokušavaju izbjeći centralni dio. Ne odlaze s cesta na teren jer očito pokušavaju sačuvati polja žita", rekao je i nastavio:

"Suncokret, pšenica, heljda, ječam i sve drugo što se uzgaja, vezano je za ceste. Veliki su gradovi još uvijek mete, pokušava ih se zauzeti i navodno izbjeći civilne žrtve, ali im to ne ide."

"Znamo da je Vladimir Putin ostvario najmanje nekoliko ciljeva: Ukrajina neće ući u NATO, Donbas je definitivno izgubljen, Krim je definitivno potvrđen, a ukrajinska vojska gotovo razorena. Tako da je sada sve na njemu i na onome što on smatra konačnim ciljem", zaključio je Vidmarović.

Pročitajte više