Vidošević: Ne možemo svi biti jednaki, ali svi moraju imati jednaku mogućnost za uspjeh

"U POLITIKU se vraćam jer je zemlja sada opet ugrožena", objašnjava razloge svoje predsjedničke kandidature Nadan Vidošević koji ističe kako je on bio u politici za vrijeme rata, onda kad je Hrvatskoj bilo najteže, a nakon što tamo više nije bio potreban otišao je u gospodarstvenike.

"I nisam bio činovnik, kao što mi neki predbacuju. Ja činovnike cijenim, ali ja sam uvijek bio gospodarstvenik, uvijek sam znao zaraditi novac", rekao je predsjednički kandidat Vidošević u razgovoru za jednu televiziju. Vidošević ističe kako će okosnica njegovog programa činiti ideja jednakih mogućnosti za sve građane Hrvatske.

"Ne možemo svi biti jednaki"

"Neću obećavati društvo u kojem svi možemo biti jednaki. Ne možemo svi jednako zaraditi, ali Hrvatskoj je potrebno društvo u kojoj se svatko ostvaruje u onoj mjeri u kojoj može. Samo želim da ljudi koji imaju sposobnost mogu živjeti od svog rada, a naravno da će netko onda imati više, a netko manje uspjeha", kaže Vidošević, te ističe da socijalno zaštićeni moraju biti samo oni koji nemaju sposobnost raditi poput djece, umirovljenika i teško bolesnih osoba. "Svi ostali moraju biti na tržištu rada", istaknuo je.

"Najveći problem Hrvatske je što se građanima stalno nešto dijeli umjesto da se svima otvore jednake mogućnosti i dostupnost uspjehu. I onda ti koji dijele ispadaju heroji. Pa mi smo proteklih sedam godina živjeli s milijardama eura tuđeg novca! Prodali smo što smo mogli prodati i zadužili se u inozemstvu dokle je išlo", okomio se Vidošević na HDZ-ovu vlast koji pretežno čine njegovi dojučerašnji stranački kolege.

"Stranke su previše zabavljene same sobom"

Vidošević je, naime, nakon što je službeno istaknuo svoju kandidaturu za predsjednika Hrvatske izbačen iz HDZ-a, a Jadranka Kosor objasnila je da se radi o kršenju statuta s obzirom da jedini HDZ-ov kandidat može biti Andrija Hebrang. "Moji suparnici mene ne mogu razumjeti jer ne govorimo istim jezikom", kaže Vidošević i ističe kako nema potrebu raditi cirkus od svog istupanja iz HDZ-a jer mu "stranka nije bila štap na kojem hoda".

Okomio se i na bivšeg premijera Ivu Sanadera, kazavši da je njegov odlazak ozbiljno poljuljao državnu strukturu. "Sada kad je premijer nestao preko noći se pokazalo koliko je važno imati čvrstu točku sustava. Stranke to ne mogu biti jer su one previše zabavljene same sobom", ističe Vidošević.

"Sa 120 kila ne mogu nikog preskakati"

Prema sadašnjim anketama u prednosti pred Vidoševićem su Josipović i Hebrang, ali on kaže kako nema plan nikog preskakati jer "preskakanje bilo koga sa 120 kila i nije baš dobra ideja". Kaže da se ne boji niti jednog protukandidata. Podršku od predsjednika Mesića, kako kaže, ne očekuje već očekuje od njega da i u posljednjim danima mandata bude samo predsjednik svih građana Hrvatske.

Na pitanje o svojoj imovini, za koju mnogi špekuliraju da nije zarađena sasvim legalnim putem, Vidošević odgovara da je sva njegova imovina u Hrvatskoj i da je na sve plaćen porez. "Ja imam imanje na Kupreškom polju. Kada su tamo svi kupovali imanja oko Hotela Adria i mislili da će na njima dobro špekulirati, ja sam kupio imanje na suprotnoj strani koje danas vrijedi sto puta više. Hoćete li mi zbog toga suditi ili ćete mi vjerovati da mogu to znanje primijeniti i na vođenje ove zemlje?", pita se Vidošević.

Kosor: Čije glasove on misli dobiti?

Jadranka Kosor tvrdi da se Vidoševićeve predsjedničke kandidature ne boji i dodaje da HDZ i dalje čvrsto stoji iza Andrije Hebranga. "Kampanja je kampanja i sasvim je legitimno da će u njoj biti puno kandidata. Mi se nemamo koga bojati, imamo svog kandidata Andriju Hebranga i sve ćemo graditi oko njega. Ne znam na čije glasove računa Vidošević, ali znam na koga mi računamo", kazala je premijerka.

Kosor je također odgovorila na Vidoševićev sud da HDZ ide u krivom smjeru pa se zbog toga odlučio distancirati od stranke. "To nije istina. Naša Vlada i dalje ima stabilnu potporu u Saboru, iako radimo u uvjetima koji su najteži još od Domovinskog rata. Jedini nam je cilj da izvučemo Hrvatsku iz krize", kaže Kosor.

Pročitajte više