Vidoševiću pred nosom: Direktor u HGK angažira vlastitu tvrtku za savjetničke poslove

EKONOMSKA kriza zahvatila je tako snažno drvoprerađivačku industriju u Hrvatskoj da opstanak drvoprerađivača sve više postaje upitan. Hrvatska gospodarska komora Nadana Vidoševića prije tri godine angažirala je Marijana Kavrana kako bi izvukla tu industriju iz problema. No, Kavran nikako nije direktor iz HGK-a kakve ih u javnosti voli prikazivati Vidošević, kao stručne i školovane.

Kako saznajemo, Kavran iza sebe ima tek srednju stručnu spremu, niz nezavršenih fakulteta, a za mjesto direktora u HGK nije pretjerano igrala ni njegova poslovna biografija, jer u nju ima upisanu jednu propalu pilanu koju su mu naposljetku oduzele Hrvatske šume.

Tri fakulteta, niti jedan završen

No, ni tu nije kraj, jer kako saznajemo, HGK vrlo često za velike sume novca angažira privatnu tvrtku za savjetničke poslove, a iza koje stoji jedan od direktora HGK, odnosno baš Marijan Kavran. Sve se to događa pred očima Vidoševića koji svjesno ili ne dozvoljava sve to. O "čudnom" odnosu Kavrana i Vidoševića uputili smo pitanja osobno predsjedničkom kandidatu, no Vidošević nas je odbio i uputio nas je na službu za odnose s javnošću u HGK-a.

"Sukladno statutu HGK, moguće je iznimno na pojedinim radnim mjestima zaposliti osobu sa SSS-om. Kavran je studirao na Građevinskom i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer prerade drva, ali zbog poslovnih angažmana nije diplomirao", stoji nam u odgovoru HGK u kojem su naglasili kako je jedan od najkvalitetnijih ljudi i najagilnijih u afirmaciji drvne industrije upravo spomenuti Kavran.

Perfektno govori slovenski i talijanski

Vidošević koji tvrdi da voli zapošljavati  visoko obrazovane ljude u HGK, za Kavrana je napravio veliku iznimku, jer sa svojim skromnim odnosno nepostojećim akademskim  znanjem Kavran obavlja dužnost pomoćnika direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, za područje drvne industrije i šumarstva. Navodno su ga preporučile neke tvrtke, no za to nema službenih podataka.

Neslužbeno saznajemo kako postoje niz tvrtki koje se otvoreno favoriziraju na način da im se opraštaju dugovi s međunarodnih sajmova, a osnovao je i klaster s nekim drvo-prerađivačima koje je pak uključio u projekt hrvatske izvozne ofenzive.

"Kavran perfektno govori talijanski i slovenski, govori engleski i posjeduje potrebna znanja i vještine za obavljanje svoga posla", kažu za njega u Komori dodajući da su Kavrana uzeli u HGK jer je i lobirao za dolazak talijanskog Calligarisa na hrvatsko tržište. No, nisu spomenuli njegovu propalu pilanu.

Centar za razvoj i marketing

Zanimljivo je kada smo im spomenuli kako je moguće da HGK neprestano sklapa poslove s tvrtkom "Centar za razvoj i marketing" za savjetničke poslove, odjednom su "promijenili" ploču.

"Kavran je bio direktor tvrtke Centar za razvoj i marketing do kraja 2005 godine, odnosno prije prelaska na rad u HGK. Dakle, niti je u upravljačkom niti u vlasničkom odnosu s istom, osim što još povremeno piše za stručni časopis koji tvrtka izdaje", kažu nam u HGK. Kako smo istražili tvrtka Centar za razvoj i marketing d. o. o. za razvoj i marketing u drvnoj industriji, djeluje na adresi Ulica Lujzinska 22 u Delnicama, a kao član Uprave prema našim podacima i dalje se vodi Kavran.

Za neke pun stol, a za druge mrvice

"Mi samo želimo da pravila igra vrijede za sve isto, a ne da se neki otvoreno favoriziraju, a nama ostaju tek mrvice", samo je od glasova iz drvoprerađivačke industrije koji su nam se obratili kada su čuli kako istražuje u najmanju ruku čudne poslove direktora Kavrana. Prema njima pola drvne industrije jeca i jedva preživljava, a pola uživa zahvaljujući velikim potporama Komore.

I sve to uz nezaobilazni smiješak Nadana Vidoševića.

Pročitajte više