Vidovićeva čestitka u povodu međunarodnog dana crvenog križa

U POVODU Međunarodnog dana Crvenog križa ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović čestitao je danas Hrvatskom Crvenom križu (HCK) 125. obljetnicu djelovanja.

HCK, kao i Međunarodni Crveni križ, bilježi svoje začetke još u 19. stoljeću, što dovoljno govori o dugoj tradiciji humanitarnog djelovanja, ističe Vidović.

Upravo su se u ratovima, kroz brigu o ranjenicima, okupljali i organizirali volonteri koji su osobnim angažmanom i nesebičnim djelovanjem nastojali ublažiti patnje mnogih žrtava ratnih sukoba, i time dokazivali jedinstvo, hrabrost i ljudsku požrtvovnost ? vrijednosti koje je Crveni križ cijelo vrijeme zastupao.

HCK danas broji 400.000 članova koji su organizirani u okviru 131 društva HCK-a.

U vrijeme Domovinskog rata HCK je osiguravao mjesečnu pomoć za 600.000 osoba, psihološku i socijalnu podršku za više od 250.000 prognanih, a na linijama razgraničenja organizirao sastanke preko 30.000 razdvojenih obitelji.

Mobilni timovi HCK-a skrbe za oko 140.000 socijalno najugroženijih osoba, a u akcijama prikupljanja krvi u posljednjih 45 godina osigurano je više od sedam milijuna doza krvi.

Pročitajte više