Vijeće HRT-a: Emitiranje priloga o Mesiću je opravdano

VIJEĆE HRT-a smatra da je emitiranje priloga sa govorom predsjednika Mesića opravdano i nije u suprotnosti s interesom javnosti i ulogom HRT-a kao javnog medija.

Družijanić i Rotim formalno ostaju suspendirani, ali to bi oni i ovako bili jer se Etičko povjerenstvo sastaje tek sutra.

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić i ostali nadležni sa HTV-a naglašavaju da se nije niti radilo o suspenziji nego o diskrecionom pravu glavnog urednika u ovom slučaju Vladimira Rončevića o tome koji urednik može uređivati neku emisiju ili ne.

U obranu novinara na sjednici Vijeća HRT-a najviše su stali predsjednica GONG-a Suzana Jašić te Danko Bljajić. Jašić je rekla da su prekršeni duh zakona i programska načela HTV-a, te da se nitko nema pravo miješati u urednički posao.

Bljajić, kao najoštriji kritičar odluke protestirao je cijelo vrijeme sjednice, te više puta izravno pitao Galića: Tko uređuje program u ovoj kući i je li on kao ravnatelj HRT-a i kandidat za veleposlanika u Francuskoj u sukobu interesa. Galić mu je uskratio odgovor na oba pitanja.

Bljajić je prigovarao Galiću što mu u nedostatku argumenata govori da je premlad i inzistira da objasni što je mislio kada je rekao da se novinari s ovim stvarima ne smiju igrati.

Jedino što je Galić Bljajiću rekao bilo je da bi se on rado s njim mijenjao i za godine i za posao (Bljajić je ginekolog op.a.), na što su se svi prisutni grohotom nasmijali.

"U dvije emisije je objavljen prilog za koji u trenutku njegove objave nije postojao dokaz da je autentičan i istinit. Iz izvora od kojeg je snimka preuzeta rečeno je da će imati dalekosežne posljedice za predsjednika države i državu. Ja sam ovdje da čuvam zakon, red, prosperitet i hijerarhiju a oni su ovdje narušeni" - rekao je Galić na sjednici.

"U najavi priloga je rečeno da je predsjednik Mesić travanj 1941. nazvao hrvatskom pobjedom, ali se ne spominje da je na skupu rekao i da je 1945. također hrvatska pobjeda. To su stvari s kojima se ne smijemo igrati." - upozorio je.

Na to su ostali članovi vijeća, a najviše Suzana Jašić iz GONG-a i Danko Gljajić replicirali da Galić kaže s kojim se to stvarima "možemo igrati" i kako izjava da je Hrvatska pobijedila 1945. nije vijest koja je zanimljiva nego je to upravo predsjednikova izjava o 1941. i tadašnjoj pobjedi.

"Prethodnica ovom prilogu bio je mail odaslan od strane "Stipe Mesića" gdje se najavljuje "Mesić u ranim danima. Glavni urednik Dnevnika nije znao ništa" - dodao je Galić te rekao kako je to dokaz neprofesionalnosti.

"Predsjednik republike je nešto posebno"

O predsjednikovom obraćanju naciji Galić je rekao sljedeće: "Prirodno je da se šef države obrati narodu i tko mu to može uskratiti. Ne zaboravite da su njega birači izabrali neposredno i da je predsjednik republike nešto posebno."

Galić je usporedio ovu situaciju i "očitao novinarima bukvicu" o tome kako su Francuzi znali da je njihov predsjednik Francois Mitterand bio suradnik kolaboracionističkog maršala Pettena i primio odlikovanje od njega ali su tu informaciju podastrli javnost tek na kraju Mitterandovog 14-godišnjeg mandata.

"Za razliku od njega Mesić nije bio u ustašama nit je primio odlikovanje od Pavelića." - konstatirao je Galić.

Ravnatelj HRT-a je i tehnički analizirao snimku priloga emitiranog u Dnevniku, te je rekao da je napravljen tehnički nekorektno jer je ekipa u montaži to radila pod pritiskom jer je prilog trebao biti što prije emitiran. Družijaniću i Rotimu se zamjera što prilog navodno nije bio cjelovit.

"Nije problem što je informacija prenesena, nego što nije provjerena" - Galićev je zaključak.

"Točnost i provjerenost na HRT-u imaju prednost pred terminom objave. - rekao je Galić i pojasnio što pod time misli: "Informacije s interneta se moraju dodatno provjeriti. Ni jedan zakon ne regulira djelatnost interneta" - izjavio je vjerovali ili ne, direktor HRT-a u 21. stoljeću.

Na to mu je žustro replicirala Suzana Jašić iz GONG-a: Zašto internet portal ne bi bio vjerodostojan izvor informacija ako tako često u Dnevniku citirate dnevne novine što graniči s marketingom.

"Učinio sam da slobode novinara na HRT-u budu više nego ikad do sad"

"Kada sam ja to naredio novinarima da nešto izostave ili stave. Upravo sumnje da radimo po političkom diktatu narušavaju ugled ove kuće. Od subote navečer do danas od predsjednika Mesića nije došlo ništa čime bi se izvršio pritisak na novinare ili na televiziju, već naprotiv samo amnestija." - kazao je Galić.

Mirko Galić je zaključno rekao da je prilog o govoru predsjednika Mesića emitiran u Dnevniku HTV-a 9. prosinca ispod razine HTV-a : "Vijesti ovakve važnosti i osjetljivosti se ne mogu raditi na ovaj način. Dobro je što je prilog emitiran, ali je loše što nije pripremljen."

Galić je ipak prihvatio primjedbe o nedosljednosti Ravnateljstva HRT-a: "Moramo biti dosljedniji ali i oštriji".

"Insinuira mi se da prodajem svoju profesionalnu i ljudsku čast za mjesto u diplomaciji što nije točno. " i ipak se udostojao Galić odgovoriti na opetovana pitanja o njegovom sukobu interesa.

Vladimir Rončević, glavni urednik Informativnog programa HTV-a je u vrijeme spornog Dnevnika bio u Rijeci na vikendu.

"Dnevno imam 12-14 radnih sati i imam pravo na odmor. Mislim da je informaciju trebalo objaviti ali da sam konzultiran vijest bih spustio na nižu poziciju bez toliko reakcija i pridavanja toliko značaja njoj. Ipak naglašavam, lako je biti general poslije bitke." - rekao je.

Zanimljivo je da je u nedjelju Rončević Mesiću ponudio televizijski prostor za davanje izjave, na što je Mesić tražio i dobio "obraćanje naciji". Suzana Jašić iz GONG-a smatra da je na taj način zloupotrebljen institut televizijske poslanice kojom se predsjednik građanima obraća samo u izvanrednim okolnostima ili na kraju godine.

Urednik emisije "Post scriptum", koji je prvi u nedjelju na HTV-u objavio vijest o Mesićevom govoru na Indexu, je pred povjerenstvom rekao da ni sam ne zna kakav je njegov status i zašto je danas pozvan na vijeće.

Njega je inače Marija Nemčić, ravnateljica HTV-a, pohvalila" jer je rekla da je ekipa "Post scriptuma" puno profesionalnije emitirala prilog i komentar o govoru predsjednika Mesića.

"Matija Babić mi je rekao da je snimka autentična i napomeuo mi je da ono što predsjednik Mesić na njoj govori može imati dalekosežne posljedice za predsjednika i državu." - rekao je Štefanić

Rotim: Krivi smo što smo objavili vijest s Indexa

Suspendirani urednik HRT-ovog Dnevnika Goran Rotim na sjednici Vijeća HRT-a izjavio je kako su Družijanić i on krivi "zato što su objavili vijest s Indexa".

Rotim je tehničke manjkavosti u samom prilogu objasnio time da postoje dvije verzije Mesićevog govora. Jednoj je nedostajao početak drugoj kraj, pa je u montaži ispalo da se rečenice u govoru ponavljaju

"Sat i pol smo razmišljali samo o tome da je informacija s Indexa bitna vijest. Odmah smo nazvali Ured predsjednika, ali nam je njegova glasnogovornica rekla da je predsjednik u vikendici u Zagorju. Izjavu Ureda predsjednika koju nam je poslala smo u cijelosti prenijeli. Vlasnik portala Index koji je snimku objavio nam je sve potvrdio. Bili smo svjesni da je to velika vijest, tim prije što su do tada najbitnije vijesti dana bile 145 godina HSP-a i skup SDP-a" - rekao je Družijanić.

Danko Družijanić voditelj i jedan od urednika Dnevnika, je objasnio "dramatične okolnosti" pod kojima su saznali za snimku predsjednikovog govora s Indexa: "Od 19.05 do 19.25, znači neposredno pred početak Dnevnika, tri sam puta trčao u montažu koja je stotinjak metara udaljena od mog radnog mjesta. Ispričavam se na omašci u montaži, ali najgore bi bilo da prilog nismo objavili."

Družijanić je smiješnim okarakterizirao primjedbu zašto vijest nisu prepričali i ponovio da je to po njegovom mišljenju morala biti prva vijest, kao da su i svi drugi konteksti u koju se vijest želi staviti (obljetnica Tuđmanove smrti, okupljanje desničarskih stranaka) nebitne.

"Utvrdili smo da na snimci nema montažnih rezova ni u tonskom ni u slikovnom zapisu" - dodao je.

Njega i Rotima je glavni urednik Informativnog programa nazvao sutradan u jutarnjim satim i rekao: "Zbog onog sinoć danas ne morate doći na posao".

Goran Rotim u razgovoru za Index u nedjelju, netom nakon suspenzije, kazao je kako je šokiran te da ne može vjerovati što se događa, a Družijanić je rekao kako su očekivali pohvale, a ne ovo što je uslijedilo nakon objave vijesti preuzete s Indexa.

Sva četiri urednika i novinara odlučno su odbili ocjene da su prilozi imali senzacionalistički prizvuk.

Njihovu smjenu, koja kako tvrde s HRT-a to zapravo nije (oni samo do sjednice Etičkog povjerenstva neće voditi i uređivati Dnevnik), oštro su osudile sve domaće i međunarodne novinarske udruge, kao i predsjednik Mesić.

Organizacija Novinari bez granica u svom priopćenju ističe da je šokirana jer je ravnatelj HRT-a Mirko Galić spreman upotrijebiti auto-cenzuru kako bi zadovoljio predsjednika.

Pročitajte više