Vijeće HRT-a treći put za redom bez kvoruma

SJEDNICA Vijeća Hrvatske radiotelevizije (HRT) danas nije održana jer ponovo nije bilo kvoruma ali je neformalna rasprava potrajala duže od sata.

Od 25 članova Vijeća pet ih je ranije dalo ostavku, a na sjednice već treći put dolazi manje od 13 članova koliko je potrebno za kvorum i donošenje odluka.

Minutom šutnje članovi Vijeća oprostili su se od nedavno preminulog člana Anđelka Novakovića.

Zbog toga što nije bilo uvjeta za rad Vijeća, uz napomenu da bi svaka daljnja rasprava bila samo neformalno "ćaskanje", skup je napustio predstavnik Hrvatskog novinarskog društva (HND) u Vijeću Dragutin Lučić. Iz istog je razloga otišla i Jadranka Kosor, potpredsjednica Kluba zastupnika HDZ-a koja se jedina od pozvanih predstavnika klubova parlamentarnih stranaka odazvala pozivu na sjednicu Vijeća.

Kazala je kako u nedostatku kvoruma nema smisla očitovati se o razlozima zbog kojih Sabor nije imenovao novo Programsko vijeće HRT-a.

Predsjednica Vijeća Jadranka Kolarević objasnila je da su predstavnici klubova pozvani nakon što je predsjednik Sabora predstavnicima Vijeća rekao da uvrštavanje prijedloga o imenovanju članova novog Programskog vijeća u dnevni red ne ovisi o njemu, već o klubovima zastupnika.

Mišljenju predsjednice Vijeća da to tijelo više nema uvjeta za rad i da je Sabor odgovoran što ni nakon osam mjeseci od donošenja novog Zakona o HRT-u nije imenovao novo vijeće usprotivio se Vlaho Bogišić. On smatra da sadašnje Vijeće ima mandat do imenovanja novog ali da je rad Vijeća dugo blokiran zbog načina na koji su ga vodili dosadašnji predsjednici Vijeća.

U raspravi o tome kako osigurati kvorum bilo je prijedloga da se utvrdi manji kvorum zbog ostavki, da se od onih koji su predložili članove koji su dali ostavke - predsjednik Sabora, predsjednik Vlade, sveučilišta, Udruge poslodavaca i likovnjaka - zatraži da ili prihvate te ostavke ili imenuju njihove zamjenike. Od pravne službe HRT-a zatraženo je mišljenje o zakonskoj utemeljenosti tih prijedloga.

Privremeni ravnatelj HRT-a Mirko Galić smatra štetnim da u situaciji kada Vijeće mjesecima ne funkcionira predsjednica Vijeća javno daje svoje ocijene da je program HRT-a loš i najavljuje bojkot plaćanja pretplate, umjesto da probleme HRT-a pokuša riješiti u suradnji s upravom kuće.

"Time Jadranka Kolarević šteti interesima kuće za čiji je rad i osobno odgovorna", rekao je Galić.

Privremeni urednik Informativnog programa Nikola Kristić je tvrdnju Jadranke Kolarević, objavljenu u dnevnom tisku, da HTV nema informativni program ocijenio neodgovornom, paušalnom i neargumentiranom.

Kada je predsjednica Vijeća HRT-a svoje izjave pokušala objasniti primjedbama građana koje dobiva kao predsjednica udruge Potrošač većina nazočnih napustila je skup.

Pročitajte više