Vijeće ministara BiH razmatralo status luke Ploče

VIJEĆE ministara Bosne i Hercegovine razmatralo je u ponedjeljak u Sarajevu moguće izmjene ranije potpisanog sporazuma s Republikom Hrvatskom o slobodnom tranzitu prema luci Ploče i kroz Neum te je zaključilo kako je potrebno da se hrvatska strana očituje o rokovima u kojima je moguće osigurati stupanje ovog sporazuma na snagu.

U priopćenju obavljenom nakon sjednice Vijeća ministara BiH, koje je održano iza zatvorenih vrata, navodi se kako je odlučeno da se Predsjedništvu BiH predloži da na sljedećem sastanku Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i BiH zahtijeva od hrvatske strane da se očituje o "okvirno postavljenom roku u kojem je moguće i u kojemu je ona pripravna da kao potpisnica sporazuma, sukladno svojim unutarnjim propisima, provede postupak stupanja sporazuma na snagu".

Predsjedništvo BiH na zahtjev njegova bošnjačkog člana Sulejmana Tihića ranije je odbilo prihvatiti protokol o izmjeni sporazuma o Pločama i Neumu kojim bi se definirao novi sastav upravnog odbora Luke Ploče bez međunarodnog arbitra. Tihić je tada ustrajao na tome da se pojasni način arbitraže u slučaju spora između hrvatske i bosanskohercegovačke strane.

Vijeće ministara BiH ocijenilo je kako u ovom slučaju valja postupiti sukladno članku 2. stavak 4. Nacrta protokola prema kojemu će strane posebnim protokolom utvrditi postupak osnivanja i načela ad hoc arbitraže.

To bi se trebalo obaviti mjesec dana nakon potpisivanja aneksa o izmjenama članka 9. sporazuma koji definira sastav i ovlasti upravnog odbora Luke Ploče.

Pročitajte više