Vijeće sigurnosti ojačalo sankcije protiv al Qaede

NAGLAŠAVAJUĆI obvezu svih zemalja da se bore protiv međunarodnog terorizma, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda je u petak odlučilo ojačati provedbu sankcija protiv Osame bin Ladena i njegove terorističke skupine al Qaeda te talibana i s njima povezanih skupina.

Usvajajući jednoglasno novu rezoluciju Vijeće sigurnosti je odlučilo poboljšati provedbu posebnih mjera protiv terorizma usvojenih još 1999.

Te mjere predviđaju zamrzavanje financijskih sredstava i izvora talibana kao i sredstava i druge imovine Osame bin Ladena i pojedinaca i organizacija povezanih s njim, te zabranu nabave oružja i putovanja.

Vijeće je 1999. donijelo te mjere kao odgovor na optužbu Osame bin Ladena za bombaške napade na američka veleposlanstva u Nairobiju i Dar-es-Salamu.

U rezoluciji je Vijeće sigurnosti naglasilo potrebu bolje koordinacije i razmjene informacija između Odbora za sankcije i njegova Odbora za borbu protiv terorizma (CTC) uspostavljenog nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna i pozvalo sve zemlje da najkasnije za 90 dana podnesu izvješće CTC-u o provedbi mjera protiv terorizma.

Vijeće je zatražilo od glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da imenuje pet stručnjaka koji će još godinu dana nadzirati provedbu mjera protiv terorizma.

Pročitajte više