Vijeće Sigurnosti raspravljalo o krizi u Darfuru

POSEBNI izaslanik UN za Sudan Jan Pronk u četvrtak je Vijeću sigurnosti rekao kako je sudanska vlada poduzela neke korake kako bi smanjila patnje stanovnika Darfura, ali nije ispunila ključne zahtjeve da zaustavi napade pripadnika arapske milicije, razoruža ih i pravosuđu preda kršitelje ljudskih prava.

Pronk je to rekao predstavljajući prvu mjesečnu procjenu humanitarnog stanja u Darfuru u kojem je arapska milicija Janjaweedi, koja uživa potporu vlade, optužena za zvjerstva protiv civilnog pučanstva.

Kartum je napredak ostvario u poboljšanju sigurnosnog stanja u područjima gdje žive izbjeglice, jer je prekinuo sve ofenzivne vojne akcije i poslao dodatne redarstvene snage, rekao je Pronk.

Također je kao pozitivne učinke naveo kako je vlada počela razoružavati "značajne dijelove" Narodnih obrambenih snaga, prihvatila međunarodne promatrače iz organizacija za zaštitu ljudskih prava i nagovorila afričke pobunjenike na pregovore bez ikakvih preduvjeta.

No ključni zahtjev - razoružanje Janjaweeda - nije ispunjen, rekao je Pronk.

"Razoružanje Narodnih obrambenih snaga važan je korak, ali se ne može mjeriti s razoružanjem svih milicija, među kojima i Janjaweeda, koje su pod utjecajem vlade", ustvrdio je.

U međuvremenu su pobunjeničke snage iz Darfura, čiji predstavnici sudjeluju na pregovorima u Abuji, odbacile mogućnost da se razoružaju dok to ne učine Janjaweedi i uputile zahtjev za međunarodnom istragom o počinjenim zvjerstvima, za koje krive vladine snage.

"Ne prihvaćamo razoružanje naših snaga, pa i po cijenu da zbog tog propadnu ovi pregovori", izjavio je u Abuji izaslanik Pokreta za oslobođenje Sudana Abdelhafiz Mustapha Musa.

Neposredno prije toga je izaslanstvo vlade iz Kartuma zatražilo razoružanje pobunjenika istodobno s razvojačenjem provladine milicije Janjaweeda.

Mohammed Ahmed Tugod, glavni pregovarač druge pobunjeničke skupine - Pokreta za jednakost i pravdu - cijelu je odgovornost prebacio na vladu.

"Vlada njima (Janjaweedima) daje upute za izvođenje napada. Dakle, na vladi je odgovornost za razoružanje Janjaweeda i poštovanje obveza prema međunarodnoj zajednici", rekao je .

Pročitajte više