Vijeće sigurnosti zabrinuto povlačenjem Sj. Koreje iz NPT-a

VIJEĆE SIGURNOSTI Ujedinjenih naroda izrazilo je u srijedu zabrinutost povlačenjem Sjeverne Koreje iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), a Sjedinjene Države su ponovno uvjeravale da problem sjevernokorejskih nuklearnih ambicija žele rješavati mirnim putem.

Nakon zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti predsjednik 15-članog tijela rekao je novinarima da su članovi Vijeća "izrazili svoju zabrinutost" što se Sjeverna Koreja povukla iz NPT-a i da će Vijeće nastaviti pratiti razvoj događaja oko tog problema.

Američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte kazao je kako je predsjednik Bush opetovano rekao da Sjedinjene Države žele mirno i diplomatski okončati obnovljeni nukleartni program Sjeverne Koreje.

Sjedinjene Države nastoje multilateralno riješiti ovaj problem, a nastojanje se može nastaviti na nekoliko kolosijeka, rekao je Negroponte novinarima.

Sjeverna Koreja je do sada odbijala multilateralna nastojanja Washingtona nastojeći navesti Sjedinjene Države na izravne bilateralne pregovore kako bi izvukla ekonomsku pomoć i sporazum o nenapadanju.

Međunarodna organizacija za atomsku energiju (IAEA) iz Beča proslijedila je pitanje Vijeću sigurnosti prije tri mjeseca nakon što je Pyongyang obavijestio tu UN-ovu agenciju da se neće pridržavati svojih obveza o neširenju nuklearnog oružja.

Upravni odbor IAEA je u rezoluciju rekao da je Sjeverna Koreja nastavila ne poštivati međunarodne nuklearne sporazume i pozvao Pyongyang na poštivanje sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i hitnu i cjelovitu suradnju s inspektorima UN-a, koje je komunistički režim izbacio iz zemlje.

Povlačenje Sjeverne Koreje iz NPT-a postaje u četvrtak službeno kada završava formalni rok od 90 dana od obavijesti o tome.

Sjedinjene Države su nastojale da Vijeće sigurnosti donese snažnu osudu Sjeverne Koreje zbog povlačenje iz NPT-a, ali nisu uspjele dobiti potporu stalnih članica Vijeća Rusije i Kine.

"Nismo odustali ni od koje mogućnosti. Ali u ovoj fazi diplomatskih kontakata koji se odvijaju u regiji, gledamo na ovo kao na prihvatljiv rezultat konzultacija", rekao je Negroponte izražavajući ipak zadovoljstvo ishodom sjednice.

Rusija smatra da bi snažna osuda Sjeverne Koreje samo pogoršala stvar.

"Željeli bismo da članovi Vijeća snažno obnove svoju potporu političkom rješenju ovoga pitanja. Osuda ne bi pomogla", rekao je ruski veleposlanik pri UN-u Sergej Lavrov. On je pozvao na "izravni dijalog između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje".

Bilaterlane pregovore zagovara i glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

On je rekao da "se svi trude kako bi se osiguralo mirno rješavanje" ovoga pitanja i kako bi naredni korak trebao biti "pronaći način koji će biti prihvatljiv objema stranama i dovesti ih za stol kako bi razgovarale".

Pyongyang je optužio Washington kako nastoji dobiti osudu u Vijeću sigurnosti kao uvod u rat po uzoru na Irak koji je napao zbog navodnog oružja masovnog uništavanja.

Sjedinjene Države su više puta ponovile kako nemaju nikakvu namjeru napasti Sjevernu Koreju.



Pročitajte više