Vijeće za medije HHO-a upozorava na povratak govora mržnje u medijima

VIJEĆE za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) ocijenilo je danas da se nakon parlamentarnih izbora u dijelu političkog novinarstva ponovno pojavila neprihvatljiva retorika koja je, kako kažu, bila tipična za početak prošlog desetljeća.

Vijeće za medije HHO-a u priopćenju upozorava da se, "kao i nekada, manjak činjenica nadoknađuje viškom ideoloških floskula, bolesnih riječi, najgrubljeg etiketiranja, podmetanja, podstrekavanja međunacionalne mržnje i slabo prikrivenih prijetnji nepoćudnim političarima, novinarima i drugim javnim djelatnicima".

Kao najočitiji primjer takvog novinarstva u HHO-u navode tjednik Fokus, no pritom ističu kako on nije izoliran slučaj.

"Fokus smo istaknuli jer je riječ o paradnom primjeru novinarstva, odnosno retorike koja je neprihvatljiva i koja može ugroziti postojeću razinu medijskih i političkih sloboda, kao i tolerantno ozračje", kazao je Hini glasnogovornik Vijeća za medije i potpisnik priopćenja Geza Stantić.

U HHO-o smatraju da su očitovanja izbornog pobjednika u tom pogledu bila proturječna.

"Budu li novinari i nevladine organizacije koje se bave medijima šutke prihvaćale takvu retrogradnu retoriku i pozive pojedinih glasila na ispravljanje nepravdi, politička bi dinamika mogla krenuti smjerom koji bi ugrozio smisao djelovanja novinara i interesa javnosti", stoji u priopćenju Vijeća za medije HHO-a.

Pročitajte više