Vijeće za nadzor tajnih službi danas o "slučaju Puljiz"

VIJEĆE za civilni nadzor sigurnosnih službi danas će donijeti zaključak po pitanju predstavke novinarke Helene Puljiz te ga uputiti saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

To je novinarima u kratkoj izjavi rekao potpredsjednik Vijeća Krunoslav Antoliš, ne želeći govoriti kakav bi mogao biti zaključak Vijeća o okolnostima pod kojima je ta novinarka bila pozivana na razgovore s agentima Protuobavještajne agencije (POA).

"Vijeće će danas, između ostalih predstavki, raditi i na onoj Helene Puljiz i glede toga predložit ćemo zaključke koje će razmotriti Odbor u smislu prihvaća li ih ili ne", kazao je Antoliš.

Upitan hoće li Vijeće iskorisititi svoje zakonsko pravo i sa zaključcima izravno ići pred Predsjednika Republike, premijera, predsjednika Sabora i Državno odvjetništvo, Antoliš je odgovorio da ne želi prejudicirati zaključke Vijeća niti o njima govoriti.

O "slučaju Puljiz" članovi Vijeća ni jučer nisu htjeli davati nikakve izjave, a ni sama novinarka jučer, kada je u Vijeću saslušana po drugi put, nije htjela govoriti o čemu se razgovaralo, rekavši da Vijeću želi omogućiti da dovrši svoj posao.

I tada je rekla kako ničim nije ugrozila nacionalnu sigurnost, te da POA, prema tomu, nije imala razloga pozivati ju na obavještajne razgovore.

Članovi Vijeća danas se nisu htjeli očitovati ni na najave predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Dragutina Lučića, koji je jučer rekao da će, ako se u idućih nekoliko dana Vijeće i Odbor ne očituju, slučaj prijaviti Europskoj federaciji novinara i tijelima EU-a.

(Hina) xtr yln

Pročitajte više