Vijeće za radio i TV nezadovoljno zbog nesudjelovanja u izradi novog zakona

VIJEĆE za radio i televiziju nezadovoljno je što Vlada pri izradi novog Zakona o elektroničkim medijima nije zatražila mišljenje tog tijela.

Prijedlog zakona koji bi po prvi puta trebao objediniti problematika rada svih elektroničkih medija u Hrvatskoj Vlada je jučer uputila Saboru.

Po riječima predsjednice Vijeća Branke Zovko Cihlar nacrt prijedloga nikada nije službeno upućen Vijeću, niti je zatraženo njihovo mišljenje.

Autori zakona time su propustili priliku da naprave dobar i suvremen zakon, kazala je potpredsjednica Vijeća Marina Mučalo, apelirajući na saborske zastupnike da u raspravi ukažu i isprave Vladine propuste.

Vijeće je utvrdilo i da je izbjegavanjem njihovog očitovanja "srozana razina zakonskog prijedloga" jer to tijelo, kako kažu, čine neovisni stručnjaci upoznati s problematikom elektroničkih medija.

Dodaju i da je stoga što su nacrt sastavili "ljudi koje ne poznaju materiju" izigran princip da se medijima da što veća samostalnost i da se u potpunosti odmaknu od vlasti.

Osim što bi objedinio regulativu na području elektronskih medija, koja je trenutno uređena s nekoliko zasebnih zakona, zakon bi, po tvrdnjama predlagača, uredio i ostalu medijsku problematiku koji postojeći zakoni ne rješavaju. Riječ je prije svega o sprečavanju monopola, te poštivanju zakonskih načela i obveza koncesionara.

Ulogu Vijeća za radio i televiziju, zaduženog za dodjelu radijskih i televizijskih koncesija, prijedlogom zakona preuzelo bi novo tijelo - Vijeće za elektroničke medije.

U odnosu na postojeće, novo bi Vijeće trebalo imati širi djelokrug. Osim dodjele koncesija zaprimalo bi i prijave tvrtki koje objavljuju elektroničke publikacije te bi oduzimanjem koncesije moglo i sankcionirati nepoštivanje zakona.

Prijedlogom su dana dva moguća modela izbora devet članova Vijeća, u kojem ne bi mogli biti državni dužnosnici, te vlasnici, dioničari, članovi uprava ili drugih upravnih tijela medija na koje se zakon odnosi.

(Hina) am so

Pročitajte više