Vijeće za ratne zločine Županijskog suda produžilo pritvor Gavronu i Hubeliću

VIJEĆE za ratne zločine Županijskog suda u Sisku produžilo je pritvor bivšim pripadnicima MUPa Stanislavu Gavronu i Ivanu Hubeliću iz Siska koje je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku optužilo da su 5. travnja 1992. na obali rijeke Save u Poli kod Siska ubili civila srpske narodnosti Nikolu Drobnjaka i počinili kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Branitelji okrivljenika Željko Stanković i Nataša Pifar Mihelić iznijeli su zahtjev da se Gavron i Hubelić u daljnjem postupku pred Županijskim sudom brane sa slobode jer se u pritvoru nalaze gotovo godinu dana i jer su u dosadašnjem postupku saslušani svi relevantni svjedoci. Sudsko vijeće, kojim predsjeda sutkinja Ljubica Balder, odbacilo je prijedlog obrane okrivljenih bez posebnog obrazloženja, istaknuvši da se nisu stekli zakonski uvjeti za obranu okrivljenih sa slobode.

U nastavku suđenja Gavronu i Hubeliću danas su pred sudskim vijećem iskaze dali bivši pripadnici 148. brigade HV-a Ivan Džida i Bogdan Studen, koji su u vrijeme ubojstva civila bili stražari na bunkeru broj 1 u Poli kod Siska i očevici događaja. Džida je u potpunosti ostao kod iskaza koji je dao istražnom sucu nakon ubojstva. Izjavio je da ne bi prepoznao osobe koje su na mjesto događaja dovele civila. "Nisam siguran da bih ih mogao prepoznati ni odmah nakon događaja jer su ljudi u uniformama vrlo slični", rekao je Džida, koji je istaknuo da "među okrivljenima Gavronom i Hubelićem ne prepoznaje osobe koje su tada bile na mjestu događaja". Iznio je da "civil, čije su mu slike pokazane u policijskom fotoelaboratu iz sudskog spisa, nije civil od tog dana". "Ova osoba nema svijetle hlače, koje je imao taj civil, ubijeni civil imao je plavu kosu, a ovaj na slici je ćelav", rekao je Džida. Svjedočio je da je "njihov zapovjednik Zoran Matijaš na mjesto događaja došao nakon što su se čuli hici i da se dovezao bijelim golfom", dok je Matijaš u svom iskazu pred sudskim vijećem ustvrdio da je "na mjesto događaja došao pješice i da je vidio cijeli događaj".

Izjavio je da "svjedok Miroslav Vidović, pomoćnik zapovjednika Druge bojne 148. brigade HV-a, nakon događaja nije došao na to mjesto i da nije razgovarao s vojnicima koji su bili očevici", pobivši time Vidovićev iskaz iznesen pred sudskim vijećem. Na pitanje predsjednice vijeća Ljubice Balder je li on tada bio naoružan, Džida je rekao da jest, a na pitanje zašto nije reagirao, rekao je da je "događaj kratko trajao i da nije stigao, a ni mogao reagirati". "Pucali bismo da je netko dolazio od strane neprijatelja, a ne na nekoga tko dolazi s naše strane", dodao je.

Svjedok Bogdan Studen također je potvrdio iskaz koji je dao istražnom sucu. Njihov zapovjednik Zoran Matijaš, prema Studenovu iskazu, došao je na mjesto događaja nakon ubojstva i mimoišao se s dvojicom muškaraca u odorama s policijskim oznakama, koji su doveli civila. Nije se mogao sjetiti je li Matijaš na mjesto došao autom ili pješice. Rekao je da "iz slika iz fotoelaborata ne može reći je li riječ o civilu koji je tada ubijen". Također je izjavio da "Vidović nije došao na mjesto događaja i da o događaju nije razgovarao s njima ni tada, a ni poslije". Pokazani su mu okrivljeni Gavron i Hubelić, a Bogdan je rekao kako "ne može tvrditi da su to osobe koje su dovele civila na Polu, jer ih ne može prepoznati".

Suđenje Gavronu i Hubeliću nastavit će se 9. lipnja.

Pročitajte više