Vijećnici Sisačko-moslavačke županije obišli gradilišta obnove od potresa

Foto: Hina

OBNOVA na području Sisačko-moslavačke županije nakon potresa bila je jedina točka tematske, cjelodnevne, 'putujuće' sjednice Županijske skupštine, a vijećnici su obišli dvadesetak gradilišta, zajedno sa županom Ivanom Celjakom.

Sjednica je sazvana na traženje dijela oporbenih vijećnika u Skupštini Sisačko-moslavačke županije, koji su obilaskom objekata u obnovi zahtijevali detaljniju i transparentniju informaciju o tijeku obnove.

Županijski vijećnici, predsjednik Županijske skupštine Mate Fofić i župan Ivan Celjak sa suradnicima autobusom su posjetili 20-ak gradilišta potresom oštećenih objekata na području Siska, Petrinje i Gline, u vlasništvu županije ili ustanova kojima je županija osnivač. Tako su imali priliku razgovarati s izvođačima radova na objektima ustanova u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi, s tijelima nadzora i drugima. 

Obnova na sisačkom području

U Sisku su obišli gradilišta Srednje škole Viktorovac gdje su radovi u tijeku ukupno vrijedni oko 2.2 milijuna kuna; cjelovite obnove zgrade Nove interne Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku vrijedne oko 44 milijuna kuna; Regionalni centar kompetentnosti – Lađarska ulica u Sisku, vrijednost projekta 160 milijuna kuna kojim će Sisak postati obrazovno središte Županije.

Obišli su i gradilište prenamjene stare matične zgrade Strukovne škole Sisak u 1. Učenički dom u Sisku, vrijednosti radova oko 12 milijuna kuna; uređenje zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Ulici Ljudevita Gaja u vrijednosti oko 1.6 milijuna kuna. Posjetili su i gradilište obnove zgrade javne namjene u Tomislavovoj ulici, vrijednosti gotovo 9.7 milijuna kuna; obnove zgrade Gimnazije Sisak, čija je vrijednost projekta 40 milijuna kuna te Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, gdje su u tijeku radovi na obnovi vrijedni oko 7 milijuna kuna.

Obnova na petrinjskom  području 

U Petrinji su obišli gradilišta OŠ Mate Lovraka Petrinja – energetska obnova u tijeku (vrijednost oko 4.8 milijuna kuna). OŠ Mate Lovraka obnovljena je nakon potresa, a nakon potresa obnovljena je i Područna škola Češko selo. U OŠ Mate Lovraka trenutno su premješteni učenici Srednje škole Petrinja te učenici 3. i 4. razreda Područne škole Češko selo. U OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja županija je zbrinula čak tri obrazovne institucije, privremeno su smješteni učenici od 3. do 8. razreda I. OŠ Petrinja, a zadnju etažu škole županija je preuredila za Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Petrinji i time vratila 500 studenata na petrinjsko područje, naveli su iz županije.

Vijećnici su obišli i još jedno gradilište iz područja obrazovanja, gradilište nove I. Osnovne škole Petrinja s novom sportskom dvoranom koje financira mađarska vlada.

Upoznali su se i s radovima obnove na objektima u području zdravstva. Županija provodi radove na obnovi zgrade Nove bolnice Petrinja – Pulmologija u sklopu OB dr. Ivo Pedišić u vrijednosti oko 46 milijuna kuna. Obnavlja se i zgrada Doma zdravlja SMŽ – Ambulanta u Jabukovcu, a vrijednost radova je oko 2.7 milijuna kuna.

Županija provodi i cjelovitu obnovu zgrade Interpretacijskog centra baštine Banovine, vrijednu oko 7.4 milijuna kuna.

Na petrinjskom području provodi se i izgradnja novog objekta OŠ Ivan Goran Kovačić, PŠ Nebojan, ukupne vrijednosti radova oko 6.4 milijuna kuna. Županija provodi i obnovu OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, vrijednosti 23.4 milijuna kuna, a Splitsko-dalmatinska županija donirala je 3 milijuna kuna.. 

Obnova na području Gline

U Glini su obišli gradilište cjelovite obnove Doma za starije osobe Glina koju također provodi Sisačko-moslavačka županija u vrijednosti od oko 9.6 milijuna kuna. Trenutno je u tijeku i cjelovita obnova zgrade županijskog Doma zdravlja u Glini. Vrijednost radova je oko 11.5 milijuna kuna, a kako bi Dom zdravlja bio smješten u siguran i čvrst objekt, SMŽ je adaptirala građevinu u neposrednoj blizini matične zgrade u kojoj sada djeluju četiri ambulante opće medicine i ginekološka ambulanta. 

Županija putem Fonda solidarnosti obnavlja i Srednju školu Glina, a ukupna vrijednost radova je oko 18.4 milijuna kuna. Županija je obnovila i OŠ Glina nakon potresa (vrijednost radova oko 904 tisuće kuna). Izvršena je i sanacija pokrova športske dvorane Osnovne škole Glina, a troškove radova i stručnog nadzora nad radovima sanacije financirali su po pola Sisačko-moslavačka županija i Grad Glina. Ukupna vrijednost radova je 842 tisuće kuna.

Župan Celjak osvrnuo se na projekte obnove rekavši da je do sada "završeno 41 gradilište obnove zgrada u području obrazovanja i zdravstvene skrbi, a sveukupno smo u županijskoj upravi pokrenuli 200 projekata". Dodao je da se na obnovi radi "doslovno 24 sata na dan" u što su se sada uvjerili i vijećnici Županijske skupštine.

Pozvao je županijske vijećnike još jednom na zajedništvo. "Svi trebamo zajedno raditi na cjelokupnom razvoju naše županije. Sada je prilika za razvoj koju smo čekali godinama", zaključio je sisačko-moslavački župan Celjak.

Pročitajte više