Vijećnik u Dubrovniku nosio majicu HOS-a: "Kad će biti Thompsonov koncert?"

Screenshot: Facebook

Vijećnik Gradskog vijeća grada Dubrovnika Ivica Roko na današnjoj sjednici Vijeća pojavio se u HOS-ovoj majici. U okviru vijećničkih pitanja je upitao kad će na Stradunu nastupiti Marko Perković Thompson.

 

Vijećnik stranke Srđ je Grad Đuro Capor je upozorio na majicu koju nosi Roko.

„Grad Dubrovnik je prošle godine imao dogovoreni koncert Thompsona povodom Dana branitelja. Nažalost, zbog bolesti u njegovoj obitelji, taj se koncert nije mogao održati i u konačnici ono što se zapravo dogodilo je da čekamo neko vrijeme u kojem će se taj koncert moći održati“, odgovorio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ) na pitanje, a potom se osvrnuo i na HOS-ovu majicu.

„Znakovlje svih postrojbi u RH koje su djelovale aktivno braneći ovaj grad, pa i 6. prosinca 1991. godine, a ujedno je to i ta postrojba, dobrodošlo je i prihvatljivo za hrvatsko društvo i naš grad. Naime, 6. prosinca kad nam je bilo teško, nisu nam smetali ti i takvi simboli“, izjavio je Franković pa se dalje osvrnuo na ustaštvo.

„No svaki simbol koji korespondira s ustaštvom, što je loše nasljeđe hrvatskog naroda i što po ničemo ne odgovara demokratskom uzusu i časnom Domovinskom ratu, moramo maknuti sa strane. Simbole ratnih postrojbi poštujemo i častimo, a sve ono što na bilo koji način korespondira s ustaštvo mi preziremo jer to ništa dobro nije donijelo hrvatskom narodu nego ga je samo podijelilo“, izjavio je Franković.

Potrebica: Znakovlje povezano s ustašama neće se tolerirati

Nakon njega se za riječ javio predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća Marko Potrebica (HDZ).

„Prvo, mogu samo potvrditi kako se korištenje bilo kakvog znakovlja povezanog s Drugim svjetskim ratom i ustašama neće se tolerirati. Nikakvo sjeme iz bilo kakvog režima iz Drugog svjetskog rata neće biti ovdje. No dok sam ja predsjednik Gradskog vijeća nikad nitko neće biti sankcioniran zbog HOS-ovih oznaka. To su ljudi koji su u kontinuitetu branili i stvarali hrvatsku državu.

Zastava postrojbe HOS-a je legitimna zastava u zastavama postrojbi. Dok je to tako, do kraja svog političkog djelovanja branit ću pravo onih koji su stali na branik domovine, a nisu pobjegli, da nose uniformu koju su nosili“, kazao je Potrebica dodavši kako "Pavelićev režim nije dobar te kako je zločinački i kako je Hrvatsku vodio u propast".

Capor: Frano Supilo vam se okreće u grobu

Capor je kazao da vijećnici stranke Srđ je Grad neće sudjelovati u sjednicama Gradskog vijeća dok se na njima krši zakon te je pozvao sve vijećnike da naprave isto.

„Frano Supilo vam se okreće u grobu“, dodao je Capor, a vijećnik Andro Vlahušić je predložio pauzu. Njegov prijedlog je i usvojen.

Nakon 15-minutne pauze, vijećnik Roko je napustio sjednicu Gradskog vijeća, kao što to i inače napravi, a vijećnici stranke Srđ je Grad se također nisu vraćali u vijećnicu. Sjednica je nastavljena.

Pažnju javnosti vijećnik Ivica Roko privukao je nedavno zbog svog nastupa na sjednici gradskog vijeća Grada Dubrovnika kada je upitao kad će se otvoriti javna kuća, a pri tom je psovao, lupao po govornici i prolio vodu po pročelnici Službe Gradskog vijeća Nadi Medović. Nakon toga je pred nju bacio novčanicu kako bi platio prolivenu vodu.

>> Nadrealne snimke dubrovačkog vijećnika na sjednici: "Joj, da mi je mladu plavu sad"

Pročitajte više