Vijeću sigurnosti predstavljen nacrt rezolucije o Iraku

SJEDINJENE Države i Velika Britanija predstavile su u ponedjeljak Vijeću sigurnosti nacrt nove rezolucije o Iraku koja predviđa 30. lipnja prijenos suverenosti na iračku privremenu vladu i odobrava nazočnost snaga pod američkim vodstvom u Iraku.

Rezolucija, koju je Vijeće sigurnosti razmotrilo na zatvorenoj sjednici, podržava uspostavu suverene privremene vlade koja će stupiti na vlast 30. lipnja i kaže da će ta vlada preuzeti odgovornost i ovlasti za upravljanje suverenim Irakom.

Britanski veleposlanik pri UN-u Emyr Jones Parry rekao je novinarima da rezolucija "jasno naglašava da će sva suverenost biti vraćena Iračanima, da će privremena iračka vlada preuzeti ukupnu odgovornost za svoju vlastitu suverenost".

Rezolucija predviđa u Iraku ostanak multinacionalnih snaga predvođenih SAD-om i nakon 30. lipnja čiji bi mandat bio razmotren nakon 12 mjeseci ili ranije ukoliko to zatraži privremena iračka vlada.

Parry je rekao kako će snage biti u Iraku "uz pristanak, u konzultacijama i partnerstvu" s privremenom iračkom vladom.

Rezolucija ne predviđa mogućnost da iračke snage odbiju američko vojno zapovjedništvo nego poziva na osiguravanje njihove koordinacije.

Nakon sjednice Vijeća sigurnosti diplomati su izrazili optimizam glede nove rezolucije pokazujući da su prethodni razgovori doveli do široke suglasnosti oko njezinog teksta.

Njemački veleposlanik pri UN-u Guenter Pleuger kazao je kako će rezolucija jasno reći da "imamo novi početak u Iraku, politički proces, obnovu suverenosti Iraka". "Morat ćemo osigurati da ovaj proces dade Iračanima vlasništvo nad političkim procesom kao i procesom ekonomske obnove", rekao je on.

Čileanski veleposlanik pri UN-u Heraldo Munoz kazao je kako ne vidi velikih nesuglasica iako neke točke treba dotjerati.

Za sada nije poznat datum glasovanja Vijeća sigurnosti o novoj rezoluciji.

UN-ov izaslanik Lakhdar Brahimi trebao bi objaviti imena predsjednika, dva potpredsjednika, premijera i ministara privremene iračke vlade možda već krajem sljedećeg tjedna. Privremena vlada bi bila na vlasti do izbora u Iraku koji se očekuju u siječnju 2005.

Nacrt rezolucije također predviđa da nova privremena vlada kontrolira prihode od iračke nafte.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više