Vijetnamski rat problem i za Busha i za Kerryja

VIJETNAMSKI rat pojavio se kao jedno od važnih pitanja američke predsjedničke kampanje kako predsjednika Georgea W. Busha tako i njegova, sve vjerojatnijeg, protivnika senatora Johna Kerryja, a u pitanju je ništa manje nego njihovo domoljublje.

Predsjednik Bush suočen je s pitanjima o službi u Nacionalnoj gardi tijekom Vijetnamskog rata. Kritičari mu prigovaraju da su u Gardi služili oni koji su se željeli izvući od rata. Zatim su demokrati optužili Busha da je 1972. izbjegao vojnu dužnost, a predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Terry McAuliffe čak ga je nazvao dezerterom.

Suočena s kritikama koje ugrožavaju Bushov image ratnog predsjednika SAD-a i vrhovnog zapovjednika u ratu protiv terorizma, Bijela kuća je u utorak objavila platne liste koje bi trebale posvjedočiti da je Bush ipak vršio vojnu dužnost u spornom razdoblju.

Favorit za demokratskog kandidata za američkog predsjednika John Kerry, odlikovani ratni veteran iz Vijetnama, koji stalno ističe svoje ratno iskustvo inzistirao je da Bush raščisti pitanje vojne prošlosti.

No, sada se on mora suočiti s drugom stranom svoje vijetnamske prošlosti.

Na Internetu je počela kružiti fotografija snimljena 1970., na kojoj je Kerry zajedno s glumicom Jane Fondom na skupu protiv rata u Vijetnamu. Fonda je bila istaknuta aktivistica protiv vijetnamskog rata i čak je usred rata putovala u Hanoj gdje se slikala na protuzračnom topu.

Kerry, koji se po povratku iz Vijetnama okrenuo protiv rata i postao jedan od čelnika pokreta vijetnamskih veterana protiv rata, ne odbacuje taj dio svoje prošlosti, ali mu ne godi prevelika blizina Fonde koja mu politički može samo štetiti.

Njegova kampanja potvrdila je u srijedu da je Kerry bio na skupu i da je ondje govorio, ali i ustvrdila da je s Fondom bio samo poznanik i da nije odobrio njezin sporni posjet Sjevernom Vijetnamu.

Sama Fonda branila je Kerryja u srijedu na CNN-u rekavši da je svaki pokušaj da ga se poveže s njom i tako učini da izgleda loše neutemeljen. Braneći veterane koji su se kao i Kerry protivili ratu ona je kazala kako se ne može dovoditi u pitanje njihovo domoljublje jer su ga dokazali u Vijetnamu.

Fondina obrana ipak, mogla bi više štetiti nego koristiti Kerryju pogotovo kod američkih veterana na čiju potporu računa, a među kojima glumica nije naročito omiljena zbog svog žestokog proturatnog aktivizma.

Republikanski kongresnik iz Teksasa Sam Johnson, koji je proveo sedam godina u vijetnamskom zatočeništvu, smatra da će fotografija s Fondom naštetiti Kerryju.

"Mislim da ona simbolizira koliko je dvoličan, s jedne strane govori o svojoj ratnoj reputaciji, koja je upitna, a onda s druge strane ide protiv naših veterana koji su se ondje borili", rekao je on za list The Washington Times.

(Hina) xsl yrt

Pročitajte više