Vinkovački konjički klub počeo s intenzivnim programom terapijskog jahanja

Konjički klub "Satir" Vinkovci počeo je s intenzivnom provedbom programa terapijskog jahanja, kojim je trenutačno obuhvaćeno desetak djece s oštećenjima u razvoju.

Program terapijskog jahanja taj konjički klub provodi od ožujka ove godine, s jednim konjem, a intenzivnija provedba toga programa omogućena je tek ovih dana, kada je Klub dobio još četiri konja, rekao je potpredsjednik Konjičkog kluba "Satir" Vinkovci Dražen Bliml.

Naime, zahvaljujući Ministarstvu obrane, vinkovački Konjički klub došao je u posjed četiri austrijska brdska konja pasmine "haffinger". Prvog konja, upravo u svrhu terapijskog i rekreacijskog jahanja, donirao im je Lions Club Vinkovci.

Program terapijskog jahanja je za djecu s oštećenjima u razvoju u potpunosti besplatan.

S obzirom na mnogobrojne pozitivne učinke, terapijsko jahanje postaje nezaobilaznom metodom rehabilitacije osoba s oštećenjima u razvoju.

"Koristi od jahanja uz pomoć za to stručno osposobljenih osoba mogu imati osobe svih dobnih skupina s različitim oblicima mentalnih i fizičkih oštećenja", navodi Dražen Bliml.

"Fizikalna terapija na leđima konja - tzv. hipo terapija- osobito je korisna za osobe s cerebralom paralizom ali i za osobe s ostalim oštećenjima", kaže Anica Birač, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Mala Terezija u Vinkovcima koji skrbi o osobama s umjerenom, težom i teškom metalnom retardacijom, cerebralnom paralizom i kombiniranim smetnjama.

"Podizanje samopouzdanja je najvažniji efekat hipo terapije. Osjećaj da sjede i vladaju konjem za korisnike hipo trepije je najvažniji, a uz to povećava se i njihovo zanimanje za vlastiti život i okolinu, razvija prijateljstvo sa životinjama, povećava kontrola i strpljivost," kaže Anica Birač. Dodaje kako su vrlo bitni i fizikalni učinci poput razvoja ravnoteže, jačanja i rastezanja mišića te razvoja osjećaja sposobnosti i spretnosti.

Prema podacima stručnjaka, oko 10 posto ukupne populacije na nekom području su osobe s različitim oštećenjima u razvoju.

(Hina) xžd yjn

Pročitajte više