Vinkovci ostali bez kina

Vinkovčani od sada mogu gledati filmove samo kod kuće, budući da im je nakon deset godina postojanja zatvoreno jedino kino u gradu.

Vlasnik tvrtke "Le Cinema" Mario Voda kino je, prema vlastitim riječima, bio prisiljen zatvoriti "zbog otežanih uvjeta poslovanja i nerazumijevanja gradskih vlasti". Posljednja predstava u kinu "Le Cinema" bila je dječji filmski hit "U potrazi za Nemom", prikazan za božićne blagdane.

Kino djelatnost u Vinkovcima Mario Voda pokrenuo je krajem prosinca 1993. u zgradi Gradskog kazališta "Joza Ivakić", koje je početkom prošle godine obnovilo svoj rad. "Od tada dolazi do sve većih teškoća oko usklađenosti rada kina i kazališta", rekao je Voda.

"Predložio sam gradskim vlastima da kino djelatnost u krajnjem slučaju preuzme Gradsko kazalište, ali odgovora nije bilo", dodao je i istaknuo da mu nakon toga nije preostalo ništa drugo nego zatvoriti kino, a operaturu prodati.

Prije Domovinskog rata u Vinkovcima su bila dva kina - "Crvena zvijezda" ili tzv. Veliko kino, i "Narodno kino", među građanima poznatije kao Malo kino. U ratu su oba stradala i nisu obnovljena.

Na mjestu gdje se nalazilo Veliko kino su gradske vlasti odmah nakon rata zamislile gradnju multimedijalnog centra s nizom sadržaja, među kojima bi se nalazila i nova kino dvorana. Projekt, međutim, nije zaživio, pa se, u gotovo samom središtu Vinkovaca, i danas nalazi neuređeno parkiralište.

Pročitajte više